paker.co.uk

Paker.co.uk - Sklep, forum, porady
Suplementy i odżywki - Anglia, Szkocja, Walia, Irlandia

Powrót do sklepuPowrót do sklepu  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  FAQFAQ

 Mapa GoogleMapa Google  Twój wirtualny trenerWirtualny trener  Twój wirtualny dietetykWirtualny Dietetyk  Twój wirtualny dietetykPrzelicznik miar
Witaj Nieznajomy,
Zapraszamy Cię do dołączenia do pakerowej grupy na Facebooku!

Nie wyświetlaj mi więcej widgetu

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: t800
2011-03-04, 09:17
Cala prawda o jajkach na surowo
Autor Wiadomość
abyss 
Moderator
Konsultant Paker'a


England

Pomógł: 284 razy
Wiek: 32
Dołączył: 30 Cze 2008
Posty: 5500
Skąd: York

Grupy:
Paker Team

Wysłany: 2008-09-23, 11:25   Cala prawda o jajkach na surowo

Co chwile ktos pyta o surowe jajka i co chwile trzeba pisac ze jajka na surowo to jadna z najgorszych rzeczy jaka mozesz sobie zafundowac wiec zbiore tu kilka zdan wyjasniajacych dlaczego.

Myszolap napisał/a:
Jajek nie należy spożywac na surowo ze względu na właściwości uczulające, możliwośc zakażenia salmonellą oraz na obecnośc awidyny, która blokuje przyswajanie biotyny. Niedobór biotyny natomiast przyczynia się m.in. do powstania uczucia zmęczenia, wysuszenia skóry, podatności na depresje oraz podwyższenia poziomu cholesterolu...


Abyss napisał/a:
...nie wiem skad ludzie biora pomysly na surowe jajka, bialko surowego jajka przyswajalne jest tylko w okolo 20% w dodatku zawiera awidyne ktora wiaze biotyne i zaburza metabolizm.


Abyss napisał/a:
Sam lubie taka rzadka jajecznice ale prawda jest taka ze im bardziej podsmazona jajecznica tym wiecej bialka z niej organizm wyciagnie, takie picie surowych jajek to w filmach chyba tylko dla szpanu pokazuja bo rzeczywistosci surowe jajko bardzo malo bialka Ci da a tluszcz w 100%
_________________
'Nie wystarczy urodzic sie czlowiekiem, trzeba jeszcze byc czlowiekiem'
 
     
t800 


United Kingdom

Pomógł: 230 razy
Wiek: 37
Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 6201
Skąd: Łódź / York

Grupy:
Paker Team
Paker Friends

Gold Members


Wysłany: 2008-09-24, 19:54   

Zaraziłem się parę lat temu salmonellą od surowego jajka,więc naprawde odradzam.Uwierzcie mi ale nie chcielibyście przechodzić salmonelli.Schudłem 8 kg, wiekszości mięśni....
 
     
bartolinibart 

United Kingdom

Wiek: 36
Dołączył: 15 Gru 2008
Posty: 7
Skąd: stoke on trent

Wysłany: 2008-12-15, 05:07   

Zgadzam sie, przyswajalnosc surowego jajka jest nizsza, ale poddane denaturacji czy jak kto woli podsmazeniu jest znacznie lepiej trawione. Ktos nie wierz niech sprobuje z surowym stekiem a podsmazonym lol.
 
 
     
MB 
Bodybuilding


United Kingdom

Pomógł: 14 razy
Wiek: 23
Dołączył: 09 Lip 2009
Posty: 1190
Skąd: Grimsby

Grupy:
Paker Friends

Wysłany: 2009-07-18, 18:48   

Myślałem o tym troche... Oglądając Amerykański film mozecie zauważyć jak to zaspany facet wstaje rano i ładuje do miksera 10 jajek i to pije... Fuj :D Zawsze sie zastanawiałem jak to smakuje i po co oni to robią? Ochydny smak.Słaby efekt.
 
 
     
musztarda
Admin na forum

Pomógł: 223 razy
Dołączył: 28 Paź 2008
Posty: 4934
Skąd: Przejd do mapy

Grupy:
Paker Team
Paker Friends


Wysłany: 2009-07-18, 20:10   

chyba w "rocky" sylwek zapitala jajca na surowo i smiga biegac :D
 
     
Matys 

Pomógł: 7 razy
Wiek: 34
Dołączył: 15 Lip 2009
Posty: 312
Skąd: Harlow/Leszno

Wysłany: 2009-07-29, 13:05   

A ja czasami spozywam surowe jajka, gdy robie sobie odzywke wlasnej roboty w mikserze, ale wczesniej oblewam przez chwile jajka wrzatkiem.
 
     
abyss 
Moderator
Konsultant Paker'a


England

Pomógł: 284 razy
Wiek: 32
Dołączył: 30 Cze 2008
Posty: 5500
Skąd: York

Grupy:
Paker Team

Wysłany: 2009-07-29, 23:56   

Oblewanie ich wrzatkiem nie zmienia faktu ze takie jajko to maly pozytek dla Twojego organizmu, oblanie wrzatkiem jedynie sprawi ze zminimalizujesz zagrozenie salmonella.
_________________
'Nie wystarczy urodzic sie czlowiekiem, trzeba jeszcze byc czlowiekiem'
 
     
Matys 

Pomógł: 7 razy
Wiek: 34
Dołączył: 15 Lip 2009
Posty: 312
Skąd: Harlow/Leszno

Wysłany: 2009-07-30, 09:31   

Jajko to jajko prawda?
 
     
Gold Member Myszolap 
www.deforge.co.uk


Pomógł: 61 razy
Wiek: 30
Dołączył: 25 Maj 2008
Posty: 3096
Skąd: Henley

Grupy:
Gold Members

Ostrzeżeń:
 3/3/4
Wysłany: 2009-07-30, 09:55   

nieprawda, masz to opisane w temacie podwieszonym o jajkach
_________________
http://www.deforge-training.co.uk/
http://www.deforge.co.uk
 
 
     
abyss 
Moderator
Konsultant Paker'a


England

Pomógł: 284 razy
Wiek: 32
Dołączył: 30 Cze 2008
Posty: 5500
Skąd: York

Grupy:
Paker Team

Wysłany: 2009-07-30, 09:55   

Nieprawda, obrobka termiczna sprawia ze bialko jaja uzyskuje wyzsza przysfajalnosc, jajko na surowo ma bardzo niska przysfajalnosc.
Poza tym jajko na surowo dostarcza Ci sporo ilosci awidyny, ktorej nadmiar prowadzi do niedoborow biotyny gdyz wchodzi w interakcje z biotyna a biotyna jest wrecz niezbedna w Twoim organizmie.
_________________
'Nie wystarczy urodzic sie czlowiekiem, trzeba jeszcze byc czlowiekiem'
 
     
Matys 

Pomógł: 7 razy
Wiek: 34
Dołączył: 15 Lip 2009
Posty: 312
Skąd: Harlow/Leszno

Wysłany: 2009-07-31, 17:27   

Fakt nie czytalem postu o jajkach, ale nadrobie. A tego nie wiedzialem.
 
     
figo 
...333...

Columbia

Wiek: 41
Dołączył: 22 Lip 2009
Posty: 17
Skąd: ze znowu

Ostrzeżeń:
 4/3/4
Wysłany: 2009-07-31, 20:12   

plus za ten temat
_________________
jakosc nie ilosc
 
     
well 
well

United Kingdom

Wiek: 32
Dołączył: 04 Lis 2009
Posty: 57
Skąd: Manchester

Wysłany: 2009-12-18, 01:09   

rozumiem ze jaja tzw 'na miekko' tez nie sa odpowiednie, tak? ale ona w zasadzie siedza w wodzie kilka minut zanim woda nie zacznie sie gotowac i pozniej ok 60-70 sek w gotujacej. czy mimo wszystko takie jajko tez nie jest 'dobre'?
 
     
t800 


United Kingdom

Pomógł: 230 razy
Wiek: 37
Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 6201
Skąd: Łódź / York

Grupy:
Paker Team
Paker Friends

Gold Members


Wysłany: 2009-12-18, 22:01   

Ja nawet jak próbuje na miękko to i tak wychodzą na twardo ;>
 
     
grzesiek1979 

Pomógł: 4 razy
Wiek: 35
Dołączył: 24 Lis 2008
Posty: 1251
Skąd: uk

Grupy:
Paker Friends

Wysłany: 2009-12-18, 22:50   

Terminator :P jajka wrzuca sie do wrzacej wody i trzyma 4 min i masz na miekko :) nie wrzuca sie jajek do wody ktora dopiero sie gotuje :p bo beda na twardo :P
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Mapa Forum
www.paker.co.uk