Przesunięty przez: t800 2011-03-04, 09:17 |
Cala prawda o jajkach na surowo |
Autor |
Wiadomość |
abyss
Moderator Konsultant Paker'a


Pomógł: 284 razy Wiek: 35 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 5500 Skąd: York
Grupy: Paker Team
|
Wysłany: 2008-09-23, 12:25 Cala prawda o jajkach na surowo
|
|
|
Co chwile ktos pyta o surowe jajka i co chwile trzeba pisac ze jajka na surowo to jadna z najgorszych rzeczy jaka mozesz sobie zafundowac wiec zbiore tu kilka zdan wyjasniajacych dlaczego.
Myszolap napisał/a: | Jajek nie należy spożywac na surowo ze względu na właściwości uczulające, możliwośc zakażenia salmonellą oraz na obecnośc awidyny, która blokuje przyswajanie biotyny. Niedobór biotyny natomiast przyczynia się m.in. do powstania uczucia zmęczenia, wysuszenia skóry, podatności na depresje oraz podwyższenia poziomu cholesterolu... |
Abyss napisał/a: | ...nie wiem skad ludzie biora pomysly na surowe jajka, bialko surowego jajka przyswajalne jest tylko w okolo 20% w dodatku zawiera awidyne ktora wiaze biotyne i zaburza metabolizm. |
Abyss napisał/a: | Sam lubie taka rzadka jajecznice ale prawda jest taka ze im bardziej podsmazona jajecznica tym wiecej bialka z niej organizm wyciagnie, takie picie surowych jajek to w filmach chyba tylko dla szpanu pokazuja bo rzeczywistosci surowe jajko bardzo malo bialka Ci da a tluszcz w 100% |
|
_________________ 'Nie wystarczy urodzic sie czlowiekiem, trzeba jeszcze byc czlowiekiem' |
|
|
|
 |
t800


Pomógł: 230 razy Wiek: 40 Dołączył: 12 Mar 2008 Posty: 6205 Skąd: Łódź / York
Grupy: Paker Team Paker Friends
Gold Members
|
Wysłany: 2008-09-24, 20:54
|
|
|
Zaraziłem się parę lat temu salmonellą od surowego jajka,więc naprawde odradzam.Uwierzcie mi ale nie chcielibyście przechodzić salmonelli.Schudłem 8 kg, wiekszości mięśni.... |
|
|
|
 |
bartolinibart

Wiek: 39 Dołączył: 15 Gru 2008 Posty: 7 Skąd: stoke on trent
|
Wysłany: 2008-12-15, 05:07
|
|
|
Zgadzam sie, przyswajalnosc surowego jajka jest nizsza, ale poddane denaturacji czy jak kto woli podsmazeniu jest znacznie lepiej trawione. Ktos nie wierz niech sprobuje z surowym stekiem a podsmazonym lol. |
|
|
|
 |
MB
Bodybuilding


Pomógł: 14 razy Wiek: 26 Dołączył: 09 Lip 2009 Posty: 1203 Skąd: Grimsby
Grupy: Paker Friends
|
Wysłany: 2009-07-18, 19:48
|
|
|
Myślałem o tym troche... Oglądając Amerykański film mozecie zauważyć jak to zaspany facet wstaje rano i ładuje do miksera 10 jajek i to pije... Fuj Zawsze sie zastanawiałem jak to smakuje i po co oni to robią? Ochydny smak.Słaby efekt. |
|
|
|
 |
musztarda
Admin na forum
Pomógł: 223 razy Dołączył: 28 Paź 2008 Posty: 4934 Skąd: Przejd do mapy
Grupy: Paker Team Paker Friends
|
Wysłany: 2009-07-18, 21:10
|
|
|
chyba w "rocky" sylwek zapitala jajca na surowo i smiga biegac |
|
|
|
 |
Matys
Pomógł: 7 razy Wiek: 37 Dołączył: 15 Lip 2009 Posty: 312 Skąd: Harlow/Leszno
|
Wysłany: 2009-07-29, 14:05
|
|
|
A ja czasami spozywam surowe jajka, gdy robie sobie odzywke wlasnej roboty w mikserze, ale wczesniej oblewam przez chwile jajka wrzatkiem. |
|
|
|
 |
abyss
Moderator Konsultant Paker'a


Pomógł: 284 razy Wiek: 35 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 5500 Skąd: York
Grupy: Paker Team
|
Wysłany: 2009-07-30, 00:56
|
|
|
Oblewanie ich wrzatkiem nie zmienia faktu ze takie jajko to maly pozytek dla Twojego organizmu, oblanie wrzatkiem jedynie sprawi ze zminimalizujesz zagrozenie salmonella. |
_________________ 'Nie wystarczy urodzic sie czlowiekiem, trzeba jeszcze byc czlowiekiem' |
|
|
|
 |
Matys
Pomógł: 7 razy Wiek: 37 Dołączył: 15 Lip 2009 Posty: 312 Skąd: Harlow/Leszno
|
Wysłany: 2009-07-30, 10:31
|
|
|
Jajko to jajko prawda? |
|
|
|
 |
Myszolap
www.deforge.co.uk

Pomógł: 61 razy Wiek: 33 Dołączył: 25 Maj 2008 Posty: 3096 Skąd: Henley
Grupy: Gold Members
|
|
|
|
 |
abyss
Moderator Konsultant Paker'a


Pomógł: 284 razy Wiek: 35 Dołączył: 30 Cze 2008 Posty: 5500 Skąd: York
Grupy: Paker Team
|
Wysłany: 2009-07-30, 10:55
|
|
|
Nieprawda, obrobka termiczna sprawia ze bialko jaja uzyskuje wyzsza przysfajalnosc, jajko na surowo ma bardzo niska przysfajalnosc.
Poza tym jajko na surowo dostarcza Ci sporo ilosci awidyny, ktorej nadmiar prowadzi do niedoborow biotyny gdyz wchodzi w interakcje z biotyna a biotyna jest wrecz niezbedna w Twoim organizmie. |
_________________ 'Nie wystarczy urodzic sie czlowiekiem, trzeba jeszcze byc czlowiekiem' |
|
|
|
 |
Matys
Pomógł: 7 razy Wiek: 37 Dołączył: 15 Lip 2009 Posty: 312 Skąd: Harlow/Leszno
|
Wysłany: 2009-07-31, 18:27
|
|
|
Fakt nie czytalem postu o jajkach, ale nadrobie. A tego nie wiedzialem. |
|
|
|
 |
figo
...333...

Wiek: 45 Dołączył: 22 Lip 2009 Posty: 17 Skąd: ze znowu
|
Wysłany: 2009-07-31, 21:12
|
|
|
plus za ten temat |
_________________ jakosc nie ilosc |
|
|
|
 |
well
well

Wiek: 36 Dołączył: 04 Lis 2009 Posty: 57 Skąd: Manchester
|
Wysłany: 2009-12-18, 01:09
|
|
|
rozumiem ze jaja tzw 'na miekko' tez nie sa odpowiednie, tak? ale ona w zasadzie siedza w wodzie kilka minut zanim woda nie zacznie sie gotowac i pozniej ok 60-70 sek w gotujacej. czy mimo wszystko takie jajko tez nie jest 'dobre'? |
|
|
|
 |
t800


Pomógł: 230 razy Wiek: 40 Dołączył: 12 Mar 2008 Posty: 6205 Skąd: Łódź / York
Grupy: Paker Team Paker Friends
Gold Members
|
Wysłany: 2009-12-18, 22:01
|
|
|
Ja nawet jak próbuje na miękko to i tak wychodzą na twardo |
|
|
|
 |
grzesiek1979
Pomógł: 4 razy Wiek: 38 Dołączył: 24 Lis 2008 Posty: 1251 Skąd: uk
Grupy: Paker Friends
|
Wysłany: 2009-12-18, 22:50
|
|
|
Terminator jajka wrzuca sie do wrzacej wody i trzyma 4 min i masz na miekko nie wrzuca sie jajek do wody ktora dopiero sie gotuje :p bo beda na twardo |
|
|
|
 |
|