paker.co.uk

Paker.co.uk - Sklep, forum, porady
Suplementy i odżywki - Anglia, Szkocja, Walia, Irlandia

Powrót do sklepuPowrót do sklepu  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  FAQFAQ

 Mapa GoogleMapa Google  Twój wirtualny trenerWirtualny trener  Twój wirtualny dietetykWirtualny Dietetyk  Twój wirtualny dietetykPrzelicznik miar
Witaj Nieznajomy,
Zapraszamy Cię do dołączenia do pakerowej grupy na Facebooku!

Nie wyświetlaj mi więcej widgetu

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Seba
2008-06-07, 19:53
Glutamina
Autor Wiadomość
Seba 
Pracownik Sklepu


United Kingdom

Pomógł: 7 razy
Wiek: 41
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 792
Skąd: York

Grupy:
Paker Team

Wysłany: 2008-03-06, 23:24   Glutamina

Glutamina (nazwa skrótowa Gln, Q, Glx, Z) - jest to związek organiczny, aminokwas, amid kwasu glutaminowego. Jest jednym z 20 aminokwasów kodowanych przez geny, wchodzącym w skład wielu białek roślinnych i zwierzęcych. Wzór sumaryczny: C5H10N2O3.

Glutamina jest genetycznie kodowana przez kodony RNA CAA lub CAG. Jak wiele innych aminokwasów glutamina jest niezbędna organizmom żywym jako składnik białek. Glutamina odgrywa też kluczową rolę w metabolizmie azotu. Toksyczny amoniak powstający w przemianach aminokwasów w różnych tkankach jest asymilowany przez jego reakcję z kwasem glutaminowym, prowadzącym do powstania glutaminy. Enzym, który kontroluje tę reakcję jest nazywany syntetazą glutaminową. Glutamina stanowi rodzaj magazynu amoniaku, który jest "odzyskiwany" poprzez przekształcenie tego aminokwasu z powrotem do kwasu. Proces ten jest częścią biochemicznych cykli syntetycznych wielu związków azotowych, odbywających się w organizmach żywych. M.in. glutamina uczestniczy w syntezie puryn, pirymidyn oraz wielu aminokwasów.

Ze względu na to, że glutamina jest syntezowana w organizmach żywych z kwasu glutaminowego nie jest ona aminokwasem egzogennym i nie musi być obecna w pożywieniu. Ze względu na to, że spożywanie kwasu glutaminowego i jego soli (np: glutaminianu sodu) w nadmiernych ilościach jest szkodliwe, istnieją niepotwierdzone opinie, że to samo dotyczy też samej glutaminy. Opinie te nie znajdują jednak żadnego potwierdzenia w dotychczas prowadzonych badaniach naukowych.

Sugerowano też, że osoby z chorobami układu immunologicznego, mają zwiększone zapotrzebowanie na glutaminę i dlatego spadek stężenia tego aminokwasu w organizmie może być pierwszym symptomem tego rodzaju chorób.
 
     
t800 


United Kingdom

Pomógł: 230 razy
Wiek: 40
Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 6205
Skąd: Łódź / York

Grupy:
Paker Team
Paker Friends

Gold Members


Wysłany: 2008-03-13, 12:35   

Polecam Glutamine dodawac do porcji bialka spozywanej przed snem,lub po treningu.
Regeneacja i odporność organizmu są zdecydowanie lepsze,kiedy uzywamy systematycznie Glutamine.
 
     
kamileq 
Moderator
PracownikPaker.co.uk


Poland

Pomógł: 83 razy
Wiek: 28
Dołączył: 26 Lip 2013
Posty: 4324
Skąd: Poznań

Wysłany: 2013-09-23, 13:15   



Glutamina często reklamowana jest jako „najważniejszy aminokwas dla tkanki mięśniowej”, zarówno producenci suplementów w marketingowych opracowaniach, jak i topowi kulturyści w wywiadach i artykułach podkreślają, że suplementy zawierające glutaminę są nieodłącznym elementem wspomagania pracy nad sylwetką. Na forach internetowych często możemy spotkać się z zupełnie odmiennymi poglądami. Często wspominane jest, że glutamina wcale nie wpływa na przyrost masy mięśniowej. Jak to jest naprawdę?
Glutamina – co to jest?
L-glutamina – jeden z 22 aminokwasów budujących białka, klasyfikowana jako aminokwas endogenny, aczkolwiek w niektórych sytuacjach i stanach fizjologicznych wewnątrzustrojowa synteza może być uznawana za niewystarczającą. Glutamina bierze udział w syntezie białek, a także w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej i usuwaniu amoniaku. Stanowić też może substrat do produkcji glukozy w procesie glukoneogenezy, a więc w wypadku niedostatecznej dostępności innych substratów energetycznych pobierana jest (wraz z alaniną) z tkanki mięśniowej. Aminokwas ten ma także duże znaczenia dla odpowiedniego funkcjonowania układów: odpornościowego i pokarmowego, stąd też wielu producentów poleca stosowanie preparatów zawierających glutaminę w przypadku obniżenia odporności i w wypadku dolegliwości ze strony układu trawiennego. Glutamina jest także niezbędna w procesie syntezy glutationu – silnego wewnątrzustrojowego przeciwutleniacza. Glutamina występuje obficie w pokarmach zawierających białko w tym w odżywkach białkowych. Zawierają ja także preparaty aminokwasowe oraz inne suplementy poprawiające regenerację powysiłkową. Stosowana głownie jako antykatabolik.
Dawkowanie:
5 – 20g na dobę, od 2 do 15g na porcję, głownie po treningu, a także po przebudzeniu i przed snem.
Formy glutaminy:
Glutamina AKG - alfaketoglutaran glutaminy to sól kwasu glutarowego i aminokwasu - glutaminy. Alfaketoglutaran to pośredni produkt cyklu Krebsa, który odgrywa bardzo istotną rolę w procesach energetycznych zachodzących w komórkach. Glutamina jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego oraz pokarmowego, stąd też wielu producentów poleca stosowanie preparatów zawierających glutaminę w przypadku obniżenia odporności i w wypadku dolegliwości trawiennych.
Peptydy glutaminy – hydrolizowany czyli „wstępnie przetrawione” gluten pszenny. Wstępna hydroliza pozwala jednak zmniejszyć alergenność otrzymanej proteiny i poprawić jej strawność. Peptydy glutaminowe bogate są w kwas glutaminowy i glutaminę , aminokwasy pełniące istotne fizjologicznie role w organizmie, którym przypisuje się właściwości antykataboliczne i neuromodulacyjne.
Jabłczan glutaminy - połączenie zjonizowanej formy organicznego kwasu - jabłczanu oraz aminokwasu endogennego - glutaminy w jedną molekułę. Glutamina bierze udział w syntezie białek, a także w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej i usuwaniu amoniaku oraz produkcji energii (stanowić może substrat do produkcji glukozy w procesie glukoneogenezy), w sytuacji niedostatecznej dostępności innych substratów energetycznych pobierana jest (wraz z alaniną) z tkanki mięśniowej.
Kwas glutaminowy – jeden z aminokwasów endogennych budujących białka.
Może powstawać w organizmie ludzkim z glutaminy, a także alfa-ketoglutaranu i praktycznie każdego aminokwasu. Pełni funkcję neuroprzekaźnika o charakterze stymulującym, ważny w procesach uczenia się i zapamiętywania.
N-acetyl-l-glutamina – nowoczesna postać aminokwasu glutaminy, poddana procesowi acetylacji (tutaj: połączona z kwasem octowym) w celu poprawy jej biodostępności zwłaszcza dla tkanki mięśniowej. Acetylowana forma glutaminy, (tzw. NAG) przyjmowana być może w mniejszej dawce niż postać wolna, dzięki czemu nie ma potrzeby mocnego zawyżania dawek.
Paradoks glutaminy
Chociaż tak naprawdę stosowanie glutaminy nie wpływa na masę czy siłę mięśniową, ani również – nie hamuje katabolizmu i nie wspiera regeneracji, to aminokwas ten w niektórych przypadkach może okazać się cennym dodatkiem do diety. Jak się okazuje, znaczną część przyjętej drogą pokarmową porcji glutaminy wychwytują enterocyty – czyli komórki jelita cienkiego.
Produkty zawierające glutaminę:
Muscle-pharm Glutamine-core-series-300g
Olimp-supplements Glutamine-xplode-powder-lemon-500g
Betancourt-nutrition Glutamine-micros-chewies-berry-blend-567-tabs-21-servings
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Mapa Forum
www.paker.co.uk