paker.co.uk

Paker.co.uk - Sklep, forum, porady
Suplementy i odżywki - Anglia, Szkocja, Walia, Irlandia

Powrót do sklepuPowrót do sklepu  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  FAQFAQ

 Mapa GoogleMapa Google  Twój wirtualny trenerWirtualny trener  Twój wirtualny dietetykWirtualny Dietetyk  Twój wirtualny dietetykPrzelicznik miar
Witaj Nieznajomy,
Zapraszamy Cię do dołączenia do pakerowej grupy na Facebooku!

Nie wyświetlaj mi więcej widgetu

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Seba
2008-06-07, 19:49
Odżywki białkowe
Autor Wiadomość
t800 


United Kingdom

Pomógł: 230 razy
Wiek: 40
Dołączył: 12 Mar 2008
Posty: 6205
Skąd: Łódź / York

Grupy:
Paker Team
Paker Friends

Gold Members


Wysłany: 2008-05-10, 00:18   Odżywki białkowe

Odżywki białkowe są bardzo istotnym elementem suplementacji, głównie dlatego że to właśnie białko jest najtrudniej dostarczyć organizmowi w sposób naturalny z jedzenia. Stąd właśnie ogromna popularność odżywek wysokobiałkowych na rynku.
Zadaniem tych suplementów jest dostarczenie jak największej ilości czystego, wysokoprzetworzonego do wysokowartościowej postaci białka.
Odżywki białkowe można podzielić na kilka grup ze względu na pochodzenie zawartego w nich białka. Za białka najwyższej jakości uchodzą białka jajeczne. Jest tak dlatego że białka jajeczne są zaraz obok laktoalbuminy mleka kobiecego uznawanego przez WHO za wzorzec najwyższej jakości białka przeznaczonego dla człowieka uznawane są za białka o najwyższej wartości biologicznej. Dlatego też to właśnie białka jajeczne są najlepszym materiałem do produkcji odżywek wysokobiałkowych. Niestety białka jaj mają wysoką cenę rynkową, dlatego też oferta odżywek wysokobiałkowych opartych na tych właśnie białkach jest dosyć uboga, z czysto handlowego punktu widzenia. Cena takich odżywek jest dużo wyższa od odżywek opartych na białkach inengo pochodzenia. Drugim pod względem jakości jest białko serwatkowe. Jest to również najpopularniejszy surowiec do produkcji odżywek wysokobiałkowych. Serwatkę pozyskuje się z mleka krowiego a następnie z niej produkuje się białko serwatkowe. Obecna technologia pozwala na wyprodukowanie wysokiej jakości białka serwatkowego wolnego od zanieczyszczeń w postaci soli mineralnych oraz laktozy która jest ciężko strawna i trudno przyswajalna dla człowieka. Kolejną grupą odżywek białkowych są odżywki oparte na białkach kazeinowych. Źródłem kazeiny jest oczywiście mleko krowie które nie jest najlepszym źródłem białka dla człowieka. Niektóre badania naukowe wskazują na alergenność białek kazeinowych oraz trudności w ich trawieniu i pełnym przyswajaniu. Ta grupa odżywek jest wypierana z rynku głównie poprzez odżywki na bazie białek serwatkowych. Na dzisisjeszym rynku frakcje białek kazeinowych stanowią głównie uzupełnienie odżywek.
Ile białka w białku
Dla wielu najważniejsze jest jak mocno skoncentrowana jest odżywka białkowa. Często najważniejszym elementem przemawiającym za wyborem konkretnej odżywki wysokobiałkowej jest zawartość w niej czystego izolatu białka. Jednak należy pamiętać że dobra odżywka wysokobiałkowa powinna zawierać również inne mikroelementy takie jak witaminy i minerały oraz kompleksy enzymatyczne ułatwiające przyswajanie zawartego w niej białka.
Serwatka, kazeina ...
Nie można jednoznacznie skreślać kazeiny jako żródła pochodzenia białka do produkcji odżywek. Musimy pamiętać że uznawane za lepsze jakościowo białka serwatkowe bardzo szybko się wchłaniają. Pełne wchłonięcie do krwioobiegu takiej odżywki to czas ok. 30 minut a więc bardzo szybko, dlatego też odżywki oparte na frakcjach białek serwatkowych są dobrym uzupełniem diety gdy spożywane są między posiłkami. Otrzymujemy wtedy szybki ale krótkotrwały zastrzyk białka. Musimy pamiętać jednak że dobrze jest uzupełniać organizm w białko również np. na noc czyli na nieco dłuższy okres niż przerwa pomiędzyposiłkowa. W takich przypadkach doskonale sprawdzają się kazeiny czyli białka o przedłużonym wchłanianiu. Producenci odżywek proponują zatem w swojej ofercie odżywki białkowe zawierające premiks białkowy czyli połączenie frakcji białek szybkoprzyswajalnych z tymi które przyswajają się nieco dłużej czyli białkmai kazeinowymi. Dobrym przykłądem takiej odżywki jest produkt firmy Biogenix ProLongatum. Jest to miks białkowy który może być bardzo dobrym białkiem nocnym.
W jakich porach jakie białko
Suplementację białkiem warto zatem przemyśleć pod kątem przyswajalności białek. Optymalnie jest stosować dwa rodzaje odżywek białkowych. W ciągu dnia w przerwach pomiędzy posiłkami idealne jest białko oparte na frakcjach serwatkowych a więc szybki i konkretny zastrzyk białka przyswajalnego w krótkim czasie, na noc powinniśmy stosować odżywki oparte na frakcjach dłużej przyswajalnych. Niektórzy producenci oferują odżywki któe reklamowane są głównie jako białka nocne warto zatem zastanowić się nad takim sposobem suplementacji. Oczywiście sprawa jak zwykle głównie rozbija się o finanse i tu musimy zadać sobie pytanie czy stać nas na dwie odżywki białkowe jednocześnie. Gdybyśmy stali przed dylematem czy kupić dwie ale niskiej jakości zdecydowanie lepiej kupić jedną odżywkę np. premiks który jest na tyle uniwersalny że moze nam śłużyć zarówno jako białko dzienne i nocne.
Odżywka odżywce nierówna
Na rynku mamy szeroki wachlarz producentów odżywek i suplementów którzy nieustannie prześcigają się w ofercie wmawiając nam poprzez reklamy że ich produkt jest najlepszy. W wyborze producenta odżywki bardzo pomocne okazuje się zasięgnięcie porady innych ćwiczących, pamiętac przy tym należy o prastarym powiedzeniu że każda sroka swój ogon chwali, nie wierzmy zatem ślepo koledze z siłowni który z uporem maniaka wmawia nam że odżywka którą on stosuje jest najlepsza na świecie, zasięgnijmy języka szerzej, poczytajmy liczne internetowe fora, zapytajmy sprzedawcy. Generalnie w dzisiejszych czasach i ogromnej konkurencji nie ma już produktów wyraźnie słabszej jakości, wszyscy producenci starają się trzymać wysoki poziom gdyż jest on gwarancją bytności na tym niełatwym rynku. Osoby z dłuższym stażem opierają się na własnym doświadczeniu i po wielu testach na sobie wiedzą już jakie odżywki są dla nich najlepsze.
Co ma wpływ na jakość odżywki
Przede wszystkim jej skład. Warto zwrócić uwagę czy np. producent odżywki białkowej serwuje nam tylko czyste białko czy też wzbogacił odżywkę w jakies witaminy, enzymy i minerały ułatwiające jej przyswajalność. Niebagatelne znaczenie ma również smak odżywki, przecież to wrażenie estetyczne decyduje czy będziemy ją pić z zamkniętym nosem z spożywać z przyjemnością. Odżywka powinna mieć bardzo dobrą rozpuszczalność nie pozostawiać grudek ani nie wydzielać po wymieszaniu z płynem (mleko lub woda) piany. Powina mieć dobry smak i zapach. Ma to głównie duży wpływ w przypadku odżywek wysokobiałkowych gdyż to łasnie białko jest cieżko strawnym składnikiem i musimy bezwzględnie pamiętać że nie powinniśmy tutaj oszczędzać. Jeśli nie stać nas na dobrą odżywkę białkową lepiej zainwestować w dietę np. poprzez zwiększenie spożycia białek jaj (uwaga przy wysokim spożyciu jaj pamiętajmy aby oddzielać białka od żółtek i spożywać tylko te pierwsze) niż kupić odżywkę białkową której jedynym efektem będą nieprzyjemne problemy gastryczne.
 
     
DANIEL81 

Wiek: 35
Dołączył: 09 Lip 2013
Posty: 1
Skąd: Maidstone

Wysłany: 2013-07-09, 21:55   

dokładnie masz racje jeżeli chodzi o jakość odżywek białkowych niektóre pozostawiają wiele do życzenia sam przetestowałem ich trochę i na razie trzymam się firmy Optimum Nutrition spożywam gold standard 100%whey bo mam po niej dobre rezultaty jezeli chodzi o masę .pozdrawiam bardzo fajny artykuł
:)
 
     
kamileq 
Moderator
PracownikPaker.co.uk


Poland

Pomógł: 83 razy
Wiek: 28
Dołączył: 26 Lip 2013
Posty: 4324
Skąd: Poznań

Wysłany: 2013-09-23, 13:19   



Białka serwatkowe

Białka serwatkowe – proteiny pochodzenia mlecznego ( stanowią około 20% białka mleka), dostępne w postaci koncentratów, izolatów i hydrolizatów otrzymywane w procesie mikrofiltracji, a także ultrafiltracji i wymiany jonowej. Białka serwatkowe charakteryzują się bardzo wysoką wartością biologiczną, znacznym udziałem aminokwasów egzogennych w szczególności BCAA i lizyny.

Proteiny serwatkowe ze względu na znaczną zawartość EAA ( Essential Amino Acids ) i BCAA ( Branched Chain Amino Acids ), lekkostrawności i wysokie walory smakowe zyskały sobie wyjątkową popularność w dietetyce i suplementacji sportowe, obecne na rynku zarówno w postaci czystych koncentratów, izolatów i hydrolizatów jak i jako składnik odżywek węglowodanowo-białkowych, batonów proteinowych, posiłków typu MRP ( Meal Replacement Powder ).
Odżywki oparte o białka serwatkowe polecane są sportowcom wszystkich dyscyplin zarówno wyczynowym jak i amatorom, przede wszystkim entuzjastom sportów siłowych i sylwetkowych , jako uzupełnienie diety w wysokojakościowe białko.

Przyjmuje się, iż sportowcy dyscyplin siłowych powinni przyjmować ok 1,7 - 2,5g na kg masy ciała. Sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych i wytrzymałościowo-siłowych ok 1,3 - 2g na kg masy ciała. Osoby o niskiej aktywności ok 0,8 - 1,1g na kg masy ciała. Bardzo ciężko dostarczyć tak duża ilość białka z pokarmu. Dlatego inwestujemy w białko serwatkowe, w celu uzupełnienia diety.

Dawkowanie:
Białko serwatkowe to rodzaj wysoko-przetworzonej żywności o wysokiej koncentracji protein. Używając metafory, porcja białka serwatkowego to coś na podobieństwo „filetu z kurczaka w proszku”. Tak więc trzeba zadać sobie pytanie: „jak dawkuje się chude mięso”? Nie ma uniwersalnego sposobu dawkowania. Układając dietę, u specjalisty, za pomocą użytkowników forum dyskusyjnego lub wirtualnych dietetyków, łatwo zauważyć które produkty są bogate w białko ( mięso, jaja, ryby, nabiał ). Jeśli podaż, z wyżej wymienionych źródeł białka jest zbyt mała w posiłku, dorzucamy białko serwatkowe. Staramy się, aby dieta była zbilansowana i większość dostarczanego białka do organizmu była pochodzenia zwierzęcego.

Podobnie jeśli przerwa między posiłkami jest dłuższa niż zakładaliśmy, a nie mamy pod ręką dobrej jakościowo, zasobnej w proteiny konwencjonalnej żywności – porcja odżywki będzie rozwiązaniem znakomitym. Warto także pamiętać, że odżywka białkowa (np. serwatkowa) jest niezwykle
lekkostrawna, czyli – nie obciąża przewodu pokarmowego. Jest to argument za tym, by użyć jej po wysiłku fizycznym i dostarczyć tym samym niezbędnych aminokwasów do odbudowy uszkodzonych struktur.

Jak widać, dawkowanie ma charakter czysto indywidualny. Każdy przypadek powinien być rozpatrywany oddzielnie.

Rodzaje białek serwatkowych:
Aminokwasy, których organizm sam nie potrafi wyprodukować nazywane są aminokwasami egzogennymi (niezbędnymi) i w związku z tym musimy je pobierać z pożywienia. Białka, które zawierają wszystkie 10 niezbędnych aminokwasów to białka pełnowartościowe. Wszystkie niezbędne aminokwasy znajdziemy w białku pochodzenia zwierzęcego, natomiast białko roślinne jest niepełnowartościowe, gdyż nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów lub w zbyt małych ilościach. Odżywki białkowe w proszku są otrzymywanie z różnych rodzajów produktów białkowych, w których prócz białka znajdują się też mniejsze ilości innych składników takich jak węglowodany czy tłuszcze. Proszek o zawartości ok. 70-85 % czystych protein to koncentrat. W procesie produkcji można jednak otrzymać środek o mniejszej zawartości składników niebiałkowych i jest to izolat, w którym zawartość czystego białka może wynosić 95%. Dzielimy białka serwatkowe na wolno- i szybkowchłanialne.

BIAŁKA WOLNOWCHŁANIALNE

Micelarna Kazeina
Jest naturalną niezdenaturyzowaną formą kazeiny znajdującej się w mleku. Uważa się, że jest ona jedynym białkiem, które działa antykatabolicznie i zapobiega rozkładowi mięśni. Micelarna kazeina jest wyjątkowo wolno trawione i jest bogatym źródłem białka, które odżywia Twoje mięśnie na długo po tym, jak białka serwatki przestały działać; wywołując najlepszą retencję i utylizację azotu.
Micelarna Kazeina zapewnia stałe uwalnianie aminokwasów do krwi, co sprawia, że jest ona doskonałym wyborem jako anty kataboliczne białko o długim czasie uwalniania. W rzeczywistości, badania nad micelarną kazeina dowodzą, że jest ona jednym potwierdzonym klinicznie 7 godzinnym anty-katabolicznym białkiem, posiadającym zdolność do odżywiania Twoich mięśni przez cały dzień.

Owoalbumina
Białko jajka zawsze służyło jako standard, z którym porównywane były inne formy białka. Izolat jaja to beztłuszczowe źródło białka, zawierająca największy możliwie Stopień Wydajności Białka (ang. PER). Izolat jajka zawiera pełen profil aminokwasowy, dużą koncentrację BCAA i wysokie wartości biologiczne (ang. BV), tym samym, będąc doskonałym wyborem jako anaboliczne, budujące mięśnie, antykataboliczne zachowujące mięśnie białko. W wielu sportach, w tym kulturystyce od wielu lat uważana jest niezmiennie za najlepsze źródło białka.

Koncentrat Białek Serwatkowych (WPC)
To chyba najbardziej znana i lubiana forma białka na rynku suplementów. Liczne badania
naukowe dowodzą szeregu korzyści płynących ze stosowania koncentratu białek serwatkowych.
Optymalne proporcje aminokwasów i peptydów to nie wszystkie jego walory. Oprócz działania
anabolicznego stosujący doświadczają wzrostu ogólnej odporności organizmu. Udowodniono
bowiem, że koncentrat białek serwatkowych powoduje podniesienie się w organizmie poziomu
glutationu ( substancja detoksyfikująca ).

Izolat białka sojowego
Zawiera pełen zestaw aminokwasów egzogennych w proporcjach i ilościach zbliżonych do rzeczywistego zapotrzebowania organizmu. Dodatkowo moduluje poziom cholesterolu, wzmacnia system immunologiczny, wzmacnia kości i reguluje gospodarkę hormonalną organizmu, podnosi aktywność insuliny oraz hormonów tarczycy, przez co wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej (szczególnie cellulitu u kobiet). Przeciwdziała tworzeniu zmian miażdżycowych. Wiele badań wskazuje, że białko sojowe może także obniżać poziom cukru i insuliny we krwi zapobiegając przyrostowi masy tłuszczowej ciała. Ponadto w odróżnieniu od wszystkich białek pochodzenia zwierzęcego, białko sojowe najwolniej wydalane jest z organizmu, co nie tylko przeciwdziała utracie cennego azotu , ale także wpływa korzystnie na gospodarkę wapniową ustroju.

Kazeinian wapnia
Kazeinian wapnia charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą oraz wyróżnia najbardziej równomierną i najdłuższą kinetyką (wolne tempo przemian jakim podlega kazeinian w organizmie - powolne przyswajanie), pośród wszystkich białek pokarmowych. Cechy te powodują, że jego
spożycie zapewnia długotrwałe utrzymanie podwyższonych wartości wolnych aminokwasów, dostępnych dla rozwoju tkanki mięśniowej i efektywne hamowanie katabolizmu (rozkładu) białek, szczególnie w fazie po wysiłkowej i nocnej fazie po-absorpcyjnej. Potęguje przyrost siły, pomaga budować i regenerować tkankę mięśniową.

Izolat Białek Mleka
Wszystko to co najlepsze w mleku bez zbędnej laktozy, cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera sprzężony kwas linolenowy (CLA), peptydy glutaminy czy tez laktoferynę (najlepiej przyswajalne żelazo, wykazuje silne właściwości bakteriobójcze).

BIAŁKA SZYBKOWCHŁANIALNE

Izolat Białek Serwatkowych
Jest najczystszą dostępną formą białka serwatki. Jest on lepszej jakości niż normalny koncentrat białka serwatki, dodatkowo nie ma w nim tłuszczu, więc w oparciu o ten izolat możesz zbudować beztłuszczową masę mięśniową bez przyjmowania dodatkowego tłuszczu. Izolat Serwatki jest bardzo dobrze trawiony, dzięki swojej czystości i braku laktozy. Posiada on największe wartości żywieniowe i jest najszybciej absorbowanym białkiem, dostarcza ona natychmiastowe uwalnianie
aminokwasów, BCAA do krwiobiegu, stając się idealnym białkiem, o natychmiastowym działaniu anabolicznym.

Hydrolizat białek serwatkowych
Charakteryzuje się wysoką biologiczną wartością 157 ( im wyższa wartość BV tym lepiej przyswajalny produkt jest przez nasz organizm ),aminokwasy są szybko uwalniane do krwi.

Przykład stosowania różnych rodzajów białek serwatkowych.
Na czczo, 20 min przed śniadaniem 1 porcja Olimp-supplements Pure-whey-isolate-95-chocolate-2200g

W ciągu dnia, jako uzupełnienie posiłku Betancourt-nutrition Big-blend-chocolate-2160g lub Muscle-pharm Combat-powder-chocolate-peanut-butter-1814g lub Olimp-supplements 100-natural-whey-protein-concentrate-2100g-3x700g-bag

Bezpośrednio po treningu wypijamy odżywkę węglowodanową. W odstępie 20 min 1 porcja Olimp-supplements Pure-whey-isolate-95-chocolate-2200g

Na noc 1 porcja Muscle-pharm Casein-anti-catabolic-protein-chocolate-milk-1426g
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Mapa Forum
www.paker.co.uk