paker.co.uk

Paker.co.uk - Sklep, forum, porady
Suplementy i odżywki - Anglia, Szkocja, Walia, Irlandia

Powrót do sklepuPowrót do sklepu  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  FAQFAQ

Mapa GoogleMapa Google  Twój wirtualny trenerWirtualny trener  Twój wirtualny dietetykWirtualny Dietetyk  Twój wirtualny dietetykPrzelicznik miar

Poprzedni temat «» Następny temat
biceps
Autor Wiadomość
indorr 

Wysłany: 2008-06-28, 19:42   biceps

Jak mam ćwiczyć biceps żeby go zarówno przedłużyć ale przede wszystkim wyrzeźbić wierzchołek i ogólnie wyrzeźbić(da się bez zbytniej starty masy?)Od dłuższego czasu maltretuję wręcz biceps na różne sposoby,że mam silne skurcze po treningu kiedy zginam ręce.Ręce mi puchną-widać po treningu że zwiększają zdecydowanie swoją objętość ale nie mogę osiągnąć wyraźniejszych kształtów(wierzchołek)

Myszolap 
Osobisty Trener

Grupy:
Paker Team

Wysłany: 2008-06-28, 19:51   

na przedluzenie to mlotkowy uchwyt, ktory dziala na miesien ramienny pod bicepsem wypychajac go do przodu, na kablach jest dobre. podnos wage swojego ciala na drazku, gdy robisz uginanie np. z obrotem to chwytaj przy srodkowych krawedziach hantli, probuj probuj, napisz jaki masz obecnie trening.

Pozdrawiam

indorr 

Wysłany: 2008-06-29, 17:10   

Młotkowym też jadę,chyba nawet więcej czasem niż normalnie(może dlatego teraz bardziej zależy mi na wierzchołku)ale robie hantlami,na kablach nie(spróbuję).Na drążku podnoszę wagę swojego ciała,bez problemu.Nie mówię że jest źle,tylko chciałbym to wszystko jeszcze udoskonalić a ręce pomimo lekkiej rzeźby mam bardziej ulane;(może to kwestia odżywiania?sam już nie wiem.
Wyczytałem gdzieś tu na forum że ćwicząc hantlami normalnie jak i młotkowym nie przekraczać kąta 90 pomiędzy przedramieniem a bicepsem(wiadomo o co chodzi)i teraz nie wiem jak ćwiczyć bo ja jadę do końca do maksymalnego spięcia u góry.Wyjaśnijcie mi to jakoś.
Druga sprawa:co z progresją?zwiększać hantle i sztangę co serię czy pozostać przy jednym ciężarze i wykonać 3-4 serii po 8-12 powtórzeń.

Jeśli chodzi o mój trening(biceps) to:
3*10 sztanga prosta szerzej(czasem zmieniam na nachwytem)
3*10 sztanga łamana wąsko(czasem nachwyt)
3*10 na wyciągu od dołu
3*10 młotkowy stojąc(czasem siedząc na pochyłej)
Czasem dorzucam jeszcze 1-2 serii hantlem prosto,stojąc w lekkim pochyleniu w stronę uginanej ręki-dobrze wchodzi;))
Może ćwiczyć lżejszymi ciężarami a więcej powtórzeń?Chciałbym bardziej wyrzeźbić ręce jednocześnie rozbudowując je.Czy to możliwe?

indorr 

Wysłany: 2008-06-30, 14:34   

Jeśli ktoś miałby jakąś metodę czy zestaw ćwiczeń na ładne rozbudowanie (czy wyrzeźbienie)bicepsa która sprawdziła mu się w 100% byłbym wdzięczny za pomoc.Może inne ćwiczenia podziałają na mnie lepiej.Z góry dzięki za posty

teki 

Wales

Wysłany: 2008-06-30, 17:04   

sproboj cwiczenia z lamana sztanga stojac uginaj rece z dolu do poziomupare razy nieodpoczywajac z poziomu do pionu pare razy (8-10) i na koniec caly ruch z dolu do gory
3 pozadne serijki i po chlopie :mrgreen:

abyss 
Moderator

Wales

Grupy:
Paker Team

Wysłany: 2008-06-30, 22:48   

Widze ze tu co niektorym to wiedzy i doswiadczenia brakuje wiec chyba sie po udzielam jak juz tu trafilem :)

Ale do rzeczy:

1. Za duzo, nie wiem jaki masz staz ale po wiedzy sadze ze nie za duzy, biceps nie rosnie bo go pewnie przetrenowales, wiecej nie znaczy lepiej a przetrenowanie to najczestszy blad niedoswiadczonych, sam to przerabialem pare lat temu.

2. Chryste panie, podchwytem na poczatek, nic dziwnego ze nie rosnie, podchwyt katuje Ci przedramie a nie biceps wiec nie jestes w stanie zrobic bica w kolejnych seriach w 100%

3. Zakladam ze chodzi Ci o kulisty biceps a nie dlugi i plaski bo takiego to chyba mozna miec bez cwiczenia, wiec rozne cwiczenia dzialaja roznie na rozne organizmy ale ogolnie przyjete jest ze najlepsze cwiczenia na kulistosc bica to
a. wyciskanie lamanej na modlitewniku
b. uginanie ramienia ze sztangielka w podporze o kolano (tu technika jest duzo wazniejsza niz ciezar)
c. uginanie ramion na przemian z hantlami z supinacja siedzac na lawce skosnej

4 Wiec radze Ci tak, zrob se tydzien bez robienia bicepsa, niech odpocznie, zapomnij o jakimkolwiek podchwycie, przynajmniej na razie, i nie rob bicepsa po treningu plecow!
Po pierwsze dobra rozgrzewka, po drugie po rozgrzewce rozciaganie bica i rozciaganie lub napinanie miedzy cwiczeniami.
Wybierz Sobie 2 cwiczenia np. a i b i zrob po 3 serie kazdego, w nastepnym tygodniu b i c i znowu 3 serie a po 8-12 powtorzen a potem 3 serie c 8-12 powtorzen a jako ostatnie cwiczenie wrzuc tzw. '21' ze sztanga prosta na piekne dopompowanie i wroc za 6 tygodni pochwalic sie ile uroslo.

Jak nie wiesz o jakich cwiczeniach mowie czy jak sie rozciagac to napisz to Ci wstawie gify instruktazowe.

indorr 

Wysłany: 2008-07-01, 11:23   

Na wstępie dziękuję za zainteresowanie i porady w temacie.
Abyss czy czasem nie pomyliłeś podchwytu z nachwytem?Większość ćwiczy podchwytem a mało kto(z tego co zauważyłem) nachwytem.
Nie jestem tak do końca "początkujący" skoro po 2 letniej przerwie i zupełnie nie robienie nic ze swoją sylwetką nadal widać długie niegdyś spędzone godziny w siłowni.Dziś też nie wyglądam najgorzej(a nie mam genetycznych predyspozycji do sportowej sylwetki)więc myślę że nie jestem tak do końca nieobyty.Pytałem o porady bo szkoły są różne ,może inna sprawdzi się na mnie lepiej.Bicepsa ćwiczę 2 razy w tyg(raz z plecami-nie wiem co w tym złego)dlatego nie jestem do końca przekonany że jest przetrenowany.(być może)
I nie napisałem że nie rośnie bo ręce mam ok tylko nie mogę ich bardziej wyrzeźbić(stanąłem w miejscu ot co)

abyss 
Moderator

Wales

Grupy:
Paker Team

Wysłany: 2008-07-01, 12:38   

1. Skoro w miejscu stanales to czas cos zmienic, chyba wlasnie dlatego zepytales o porady, co nie?
2. Nachwytem bicepsa prawie nikt nie robi bo nachwyt nie jest na biceps, przy nachwycie trenujesz ramienno promieniowe oraz przedramienne a biceps to tylko lekko glaskasz
3. Z plecami nie dlatego ze przy wszystkich cwiczeniach na plecy i to naprawde wszystkich niezaleznie czy jest to wioslowanie czy martwy ciag mocno pracuja miescnie: albo biceps, albo ramienno promieniowe albo przedramion wiec po tym masz juz te miesnie zmeczone i nie jestes w stanie pocwiczyc bica w 100% Nie wierzysz to zrob prosty test zrob porzadnie plecy a potem zrob biceps prosta i zobacz ile wyciagniesz a innego dnia zacznij od bica czy zrob go np. po klace czy nogach a zobaczysz ze dasz rade wiecej.

Pozrdowka

indorr 

Wysłany: 2008-07-01, 13:25   

"...podchwyt katuje Ci przedramie a nie biceps"-to Twoje słowa
Z tym że ciężej jest zrobić biceps po plecach to się z Tobą zgodzę gdyż pracują już podczas pleców ale jak już oboje zgodnie stwierdziliśmy są różne szkoły i można go robić po plecach(dobijając go już dobrze rozgrzanego)albo od początku treningu poświęcić mu czas(ewentualnie jak wspomniałeś po niezależnych partiach)

abyss 
Moderator

Wales

Grupy:
Paker Team

Wysłany: 2008-07-01, 13:46   

indorr napisał/a:
"...podchwyt katuje Ci przedramie a nie biceps"-to Twoje słowa
Z tym że ciężej jest zrobić biceps po plecach to się z Tobą zgodzę gdyż pracują już podczas pleców ale jak już oboje zgodnie stwierdziliśmy są różne szkoły i można go robić po plecach(dobijając go już dobrze rozgrzanego)albo od początku treningu poświęcić mu czas(ewentualnie jak wspomniałeś po niezależnych partiach)

kurde widze teraz walnelo mi sie, oczywiscie ze mialo byc nachwyt

indorr 

Wysłany: 2008-07-17, 19:46   

Nnnno,w końcu coś ruszyło :mrgreen:
Od 2tygodni(dziś miałem 16 dzień treningu-nowego cyklu) ćwiczę biceps po klatce.
Delikatnie zmniejszyłem ciężar że teraz śmiało wykonuję 11-13 powtórzeń wolniejszym bardziej kontrolowanym ruchem i...lepiej czuję mięsień.Tym bardziej że od 2tyg jadę na Shock Therapy i to też robi mi zauważalną różnicę.Fakt faktem zwiększyłem liczbę ćwiczeń na biceps do 5-6(po 3-4serie-zależy jakie ćwiczenie) i czuję to napięcie o które mi chodziło.Po treningach Green MAGnitude też robi swoje.Przy okazji-dzięki t800(co do doboru supli)-jest dobrze :mrgreen:

Minimaniak 
Minimaniak

Grupy:
Paker Friends

Wysłany: 2008-07-19, 19:35   

Ciekawa dyskusja mi bicek ruszył po przeniesieniu bicka na piątek do tricka i tak zwane super serie bic tric na zmianę , poprzednio trenowany z plecami rozwijał się słabo , obecnie ramie pompa 45 kształt bicepsa to w wielkiej mierze genetyka . Ogólnie odnoszę wrażenie że masz po prostu mały biceps co za tym idzie wygląda jak by był płasko podłużny .

Robie 5 ćwiczeń w piątek na bicka zapomnijmy o tricku i właśnie ćwiczenie nr 5 jest robione nachwytem (uginanie sztangi stojąc ) tu właśnie czuje największą pompę i rozrywający bull poza tym 2 ćwiczenia młotkowych (hantle) (sztanga) i tylko 2 podchwytu (modlitewnik łamana)
wciąg od dołu uchwyt łamany na stojąco .

każde ćwiczenie to 4 czasem 5 seri minimum 10-14 powtórzeń wiem teraz powiecie że to na rzeźbę a tu niespodzianka mi idzie w masę i to szybko poprzednio zakładałem ciężar na 6-8 powtórzeń efekt był taki że zakładałem 60 kilo na bicka na łamanej a postępu zero .

Powodzenia wrzuć jakieś fotki będzie łatwiej to ocenić i doradzić .

indorr 

Wysłany: 2008-07-22, 14:35   

No to jak przeczytałeś uważnie mojego poprzedniego posta(powyżej) to wiesz że mam podobnie.Na początku ćwiczyłem bica z plecami ale po nich nie mogłem go dobić dostatecznie intensywnie.Teraz od 3tyg ćwiczę po klatce i jest dużo lepiej.Postanowiłem również zjechać z ciężaru na korzyść wolniejszego ,bardziej kontrolowanego ruchu przy większej ilości(11-13)powtórzeń i dopiero teraz czuję że odwala dobrą robotę.Okazało się że 8-10 ruchów(nawet przy większym ciężarze nie ruszało go zbytnio)Mi też nie idzię do końca w rzeźbę tą techniką.Spróbuję jeszcze zrezygnować z 2giej klatki w tygodniu żeby ćwiczyć biceps razem z tricem.

abyss 
Moderator

Wales

Grupy:
Paker Team

Wysłany: 2008-07-22, 14:48   

Widze ze wziales moje wypowiedzi pod uwage i cos podzialalo ;-)

Bic z tricem to fajna metoda i dziala prawie na kazdego, ale dziala na krotka mete potem znow bedzie stagnacja wiec ja na Twoim miesjcu jesli teraz widzisz ze cos ruszylo zostawil sobie robienie bica i trica na czas kiedy znow stanie i bedziesz sie zastanawial jak go ruszyc.

indorr 

Wysłany: 2008-07-22, 15:00   

Napisałem że spróbuje zrezygnować z 2giej klatki żeby móc robić bica i trica(zamiast niej)bo tak ćwiczę od 3tyg(klatka + biceps 2 razy w tyg).Nie ćwiczę w ten sposób teraz ale jednak spróbuję.Jak stanie wrócę do poprzedniego schematu albo 1 raz biceps tygodniowo.

Odpowiedz do tematu