paker.co.uk

Paker.co.uk - Sklep, forum, porady
Suplementy i odżywki - Anglia, Szkocja, Walia, Irlandia

Powrót do sklepuPowrót do sklepu  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  FAQFAQ

Mapa GoogleMapa Google  Twój wirtualny trenerWirtualny trener  Twój wirtualny dietetykWirtualny Dietetyk  Twój wirtualny dietetykPrzelicznik miar

Poprzedni temat «» Następny temat
biceps
Autor Wiadomość
abyss 
Moderator

Wales

Grupy:
Paker Team

Wysłany: 2008-07-22, 15:08   

No ja zrozumialem co napisales i chodzilo mi o to ze nie zmienialbym nic narazie skoro rosnie i dopiero jak znow stanie to wrzucil bica z tricem zeby znow go ruszyc.

indorr 

Wysłany: 2008-07-22, 18:45   

Myślę że to dobry moment żeby wyrzucić 2gą klatkę w tygodniu(tym bardziej że robiłem ją po tricepsie w poprzedni dzień)i tak naprawdę nie była w stanie się w pełni zregenerować po 3-4 dniach.Stąd moje wcześniejsze pytania czy jestem ją w stanie 100%ćwiczyć po tricepsie.I teraz pytanie :czy tylko zrezygnować z klatki i zostawić sam biceps +przedramię+brzuch w piątek czy nie robić trica w czwartek i dołączyć go do bica w piątek?wtedy w czwartek miałbym tylko barki+kaptur+brzuch.W tej chwili robię 5 ćwiczeń po 4 serie(12-15 powtórzeń)na biceps wolnym ruchem.Czy to nie za dużo?Choć przyznam że tylko wtedy czuję odpowiednie napięcie i zmęczenie mięśni.

Myszolap 
Osobisty Trener

Grupy:
Paker Team

Wysłany: 2008-07-22, 22:38   

ja bym na biceps wrzucl maksymalnie 3 cwiczenia po 4 serie.
Przedramion w ogole bym nie robil, jezeli podciagasz sie, robisz martwe ciagi, to nie potrzeba robic przedramion, choc nie wiem, jakie sa Twoje specyficzne cele.

Pozdrawiam

abyss 
Moderator

Wales

Grupy:
Paker Team

Wysłany: 2008-07-22, 22:50   

Ja sie z tym calkowicie zgodze, ale wiesz jaka jest tendencja na poczatku, wiekszosc mysli ze wiecej to lepiej i to zarowno o treningu, suplach jak i o bialku. Sam z raszta pewnie tak robiles. Ja jak sobie przypomne jak na poczatku trzeskalem po 16 serii na klate i rosla tak samo jak teraz po 11 to az sam sie z siebie smieje, a jeszcze bardziej smieje se jak pomysle ze na plecy robilem 6-8 seri bo mialem je gdzies i rosly szybciej niz klata.

indorr 

Wysłany: 2008-07-22, 23:26   

Ja się śmiać z siebie nie będę bo skoro mniej serii nie robiło na mnie wrażenia(dużo większym ciężarem) to szukam innych rozwiązań.Mogę zrezygnować z 2 ćwiczeń czyli 3-4 ćwiczenia na bica ale z większej ilości powtórzeń powtórzeń nie mogę bo tylko wtedy czuję że coś robię.Co do mojej osoby to jestem cierpliwy,mam czas.I nie biorę wszystkiego co popadnie bo bardzo długi okres czasu ćwiczyłem bez niczego(żeby przygotować ciało,organizm do intensywniejszego wysiłku),zamiast od razu ładować się nie wiadomo czym.Wiem że powoli dojdę do starej formy(mam nawet zamiar ją przekroczyć)Zdaję sobie sprawę że zmiany i efekty będą powolne ale trwałe.

abyss 
Moderator

Wales

Grupy:
Paker Team

Wysłany: 2008-07-22, 23:46   

Powtorzenia to kwestia indywidualna, iloscia pwtorzen sie raczej nie przeternujesz bo zwiekszajac ilosc powtorzen musisz zmniejszac ciezar wiec sam musisz wyczuc co lepiej dziala. Ale iloscia cwiczen i seri to juz mozesz sie przetrenowac.

A co do tego co napisales to gratuluje cierpliwoasci i zdrowego rozsadku jesli o to chodzi.

stumpf 
pumping iron

Wysłany: 2008-07-23, 20:39   

jesli ci jakos pomoge tym trenigiem to bedzie to dla mnie duza satysfakcja 8-)

-zmien liczbe seri nie 3 a 5 (w koncu idziesz na silownie zeby cos zrobic!!!, a nie zaliczyc wejscie)
-zaczynaj od (pozadnej) rozgrzewki (najlepszy jest delikatny bieg!!....i nie mysl sobie ze bieganie nic ci nie da!!...w ten sposob rozgrzejesz cala sylwetke!-a tagze pomoze ci to przy uzyskaniu rzezby na bicepsach!!)

to wycinek z mojego dzienika treningowego z czasow redukcj!

(I) uginanie ramion ze sztanga stojac:
5x15,12,12,10
(II) mlotki na przemian stojac:
5x15,12,12,10
(III) uginanie ramion na przemian (lawka skosna):
5x15,12,12,10
(IV) uginanie ramion jednoracz (modlitewnik):
5x15,12,12,10

Na treningu dawaj z siebie wszystko i pamietaj na sali jestes tylko ty i sztanga!..(skoncetruj sie na samych cwiczeniach!!!)...i nie mysl o zeczach codzienych...bo nie osiogniesz wystarczajocego skupienia do robienia rzezby!!

Po kazdym cwiczeniu rozluznij rece pomaga to odnowa pompowac bicepsy!

Trening jest bardzo wazny- ale zeby sie wyrzezbic potrzebujesz dobrej diety!..jesli spodoba ci sie moj art. napisz do mnie a rospisze ci diete!
pozdrawiam i zycze wytrwalosi...

indorr 

Wysłany: 2008-07-23, 22:27   

Wielkie Dziękuję za zainteresowanie.Kluczem do sukcesu w moim przypadku okazało się zmniejszenie ciężaru i dodanie dodatkowych powtórzeń w poszczególnych seriach
(z jednoczesnym powrotem do wolnego bardziej kontrolowanego ruchu)
Jak napisałem robię 5 ćwiczeń po 4(nie licząc 1-2 rozgrzewających)serie (12-15powtórzeń) czyli podobnie jak w przypadku Minimaniaka bo NIE idzie mi do końca w rzeźbę .
Nie ćwiczę typowych ćwiczeń na rzeźbę,nie mam też takiej diety(ale jest do niej zbliżona)Redukuję poziom tkanki tłuszczowej intensywnym treningiem aerobowym przed każdym
treningiem siłowym,po nim znowu aeroby (5-10min) i dopiero zaczynam robić brzuch.Po drugich aerobach organizm jest już wywalony konkretnie i zaczyna ładnie topić.
Zaraz po Green MAG + BCAA robią swoje.Podkreślam-nie robię typowego treningu na rzeźbę.
Staram się budować suchą masę mięśniową przy jednoczesnej redukcji tłuszczu- w tej chwili jego poziom jest prawie zadowalający więc za niedługo będę mógł się skupić już
tylko na budowaniu masy-beztłuszczowej.Mam nadzieję że mi się to uda i zdaję sobie sprawę że nie będzie lekko.Ale chyba o to właśnie w tym chodzi;)

abyss 
Moderator

Wales

Grupy:
Paker Team

Wysłany: 2008-07-24, 03:00   

stumpf 20 Serii na biceps w ciagu jednej sesji treningowej, wybacz ale prawie z kanapy spadlem jak to zobaczylem.

Panowie Wy naprawde popelniacie najbardziej podstawowy blad niedoswiadczonych kulturystow czyli walicie tego za duzo.

Moje rady jakos zdaja sie nie docierac wiec tym razem napisze Wam rady ludzi madrzejszych ode mnie, byc moze one podzialaja lepiej.

Joe Weider - kazdy kto interesuje sie kulturystyka musi wiedziec kim jest Joe Weider, to jest ojciec kulturystyki, to on stworzyl podstawy tego sportu, wieloletni prezes Miedzynarodowej federacji kulturystyki, tworca zawodow Mr. Olimpia, wieloletni trener Arnolda i najwazniejsze - ten gosc wygladal jak kulturysta w latach kiedy ludzie jeszcze nie mieli pojecia co to kreatyna o sterydach juz nie mowiac, a polowa maszyn treningowych byla tak prymitywna ze dzis nawet jakby mi placili to nie chcialbym na nich cwiczyc.

Fragment ksiazki w polskim przekladzie "Joe Weider System"; Autor Joe Weider

Jason Ferruggia - kolejny autorytet, nie tak wielki jak poprzedni ale na chwile obecna to jeden z najlepszych i najdrozszych osobistych trenerow na swiecie. 13 letnie doswiadczenie jako trener, trenowal ponad 500 atletow w roznych dyscyplinach pod wzgledem budowania masy miesniowej, sily i wytrzymalosci. Od wielu lat regularnie pisuje artykuly do takich magazynow jak Men's Health, Men's Fitness i Muscle & Fitness.

Fragment ksiazki "Muscle Gaining Secrets"; Autor Jason Ferruggia

Ja dodam tylko ze on tu mowi o maksymalnie 24 seriach na jedna sesje treningowa na ktorej proponuje robic 2 lub 3 grupy miesniowe

A jakbyscie mieli ochote to mozecie sobie spojrzec jak wygladaja plany treningowe bicepsa takich ludzi jak Arnold, Ronnie Coleman, Tomasz Brzozka i inni znani kulturysci, ich plany treningowe na biceps znajduja sie na samym dole strony.

http://www.kulturystyka.pl/atlas/ramiona.asp

Pozdrawiam

Minimaniak 
Minimaniak

Grupy:
Paker Friends

Wysłany: 2008-07-24, 12:12   

cóż Arnold swego bicka czuł doskonale wiedział o nim wszystko , jak wolno robić powtórzenie , ile kilo i ile deko założyć , jak go spinać i jak opuszczać , jak nim kręcić , kiedy minie się pewien rozmiar który da kontrole nad izolowaniem mięśnia i kiedy nauczy się człowiek robić bicepsa bicepsem wtedy taki trening 4 serie po 6-8 pow max 4 ćwiczenia wystarcza . Mój kumpel jest WIELKI na klatkę robi 4 ćwiczenia max nieraz zrobi 3 - 135 kilo w trzeciej seri klatka 6 sam i dwa pomagam na bicka 3 ćwiczenia po 3 czasem 4 serie i tu stojąc na łamanym gryfie ma 60 kilo samego nakładu i rośnie robiłem jego trening (z mniejszym obciążeniem ) przez 4 tyg i klapa . ostatnio na klatkę robiłem 26 seri na bicek 24 plecy 26 seri nawet na barki 20 seri najlepsze przyrosty miałem robiąc uwaga - 30 seri na klatkę i mam zamiar wrócić do tego dziwnego schematu .

abyss 
Moderator

Wales

Grupy:
Paker Team

Wysłany: 2008-07-24, 13:55   

Jesli zaczales robic jego trening bezposrednio po swoim to ja sie wcale nie dziwie ze nic nie uroslo, przy przechodzeniu z bardzo intensywnego treningu na mniej intensywny trzeba sobie ze 2-3tyg celowego roztrenowania lub zwanego inaczej treningu regeneracyjneg zrobic.

W ogole najlepiej miedzy kazdym cyklem czyli 6-8 tygodni sobie zrobic tydzien regenerki a nastepny cykl z pewnoscia pojdzie lepiej jak miesnie troche odpoczna. A tak dla jasnosci celowe roztrenowanie to nie jest nie cwiczenie lecz cwiczenie wedlug okreslonych zasad ktore wspomaga regeneracje i odpoczynek miesni.

To jest tak jak z kawa, pijesz od lat 5 kaw dziennie a i tak czujesz sie czasem spiacy i pobudzenia nie czujesz za bardzo a jak odstawisz kawe calkowicie na miesiac to potem jedna mala czarna z rana bedzie Cie pobudzac przez jakis czas. No to sie moze ni jak ma do cwiczacych z ciezarami bo kawka czy dwie to kropla w morzu w stosunku do ilosci pobudzaczy jakie wiekszosc z nas wcina w boosterach, spalaczach itp :-P

indorr 

Wysłany: 2008-07-24, 14:20   

Ja osobiście Abyss rozumiem do czego zmierzasz od początku-żeby nie katować się ćwiczeniami,seriami ale niektórzy są inaczej zbudowani,inne geny itd(ba -każdy jest inny)i na każdego coś podziała inaczej.Mi 4 ćwiczenia po 4 serię w końcu zaczęły robić swoje,chyba że za jakiś czas coś zmienię(na pewno) ale póki co to na mnie działa jak należy.Nie chciałbym sie powtarzać na każdym kroku co do tego.

abyss 
Moderator

Wales

Grupy:
Paker Team

Wysłany: 2008-07-24, 14:58   

Przetrenowanie to jeden z najczesciej popelnianych bledow na poczatku, jezeli rosnie to ok, ale jezeli nie to klik i juz wiesz czemu moze nie rosnac albo rosnie powoli ;-)

stumpf 
pumping iron

Wysłany: 2008-07-24, 17:52   

Abyss...przeczytalem pare twojch odpowiedzi..i uwazam ze masz duza wiedze ale w duzej mierze opartej na ksiazkach a ksiazki to nie to samo!...

i nie pisz takich bzdur ze .......spadacz z fotela czy cos takiego!..bo to jest smieszne..(po to jest forum zeby sie wypowiadac)

jak ktos ma ine zdanie na temat treningu nie znaczy ze nie ma racji!

a co do Bicepsow...ja normalnie robie 16seri ale jak robilem redukcje zastosowale 20!!!..(na mnie zadzialoalo co nie znaczy ze na inych zadziala!

i 20 seri to nie jest nic dziwnego o to przyklad...(wkleje wycinek art. o gwiazdzie kulturystyki- Arnold Schwarzenegger)

Odpowiedź na pytanie, kto ma najlepsze bicepsy w historii kulturystyki, jest bardzo łatwo. To oczywiście Arnold Schwarzenegger, najlepszy kulturysta wszechczasów. Nikomu innemu nie udało się połączyć w takim stopniu jak Arnoldowi ogromnych wymiarów z fantastycznymi kształtami.

Bicepsy Schwarzeneggera do dzisiaj pozostają wzorem dla ogromnej rzeszy fanów kulturystyki. Arnold zawdzięcza je metodologicznemu podejściu do ich treningu, którego głównymi zasadami było urozmaicenie i intensywność ćwiczeń.

Jego układ ćwiczeń na bicepsy jest następujący:
1) Uginanie rąk ze sztangą 5 - 8 x 15
2) Uginanie rąk ze sztangielkami na skosie 5 - 8 x 8 - 12
3) Uginanie ręki w podporze 5x10
4) Naprzemianstronne uginanie rąk ze sztangielkami stojąc 5x10

POzdrawiam profesora abyssa;-)

indorr 

Wysłany: 2008-07-24, 21:05   

A co do śmiesznych rzeczy i Pana Arnolda w jednym to kiedy czytałem o jego treningach(szczególnie właśnie na biceps)to wypowiadał sie że wystarczy bardzo chcieć,determinacja itd (z tym sie akurat zgodzę-silna wola robi cuda)ale jak wyjaśnił że podczas ćwiczenia właśnie bicepsa wyobrażał sobie jak jego ręce(biceps)wypełniają całą salę,przestrzeń i stają się ogromne jak góry to JA cyt."prawie z kanapy nie spadłem".Żałosne

Odpowiedz do tematu