Wysłany: 2008-03-23, 09:33 W jakim wieku najlepiej zaczac cwiczyc?
Od jakiego wieku powinno się ćwiczyć. Ja mam zamiar od 16 roku życia ćwiczyć, z dietą i głową, rozciąganie i rozgrzewki , chce być duży, taki mam plan. Mam już trochę wiedzy na temat odżywiania i treningów. Teraz mam 15 lat i nie wiem jak długo mam czekać jeszcze? Chcę zacząć wcześnie, bo myślę o przyszłości. Chciałbym kiedyś startować w zawodach i wyglądać dobrze dla dziewczyn.
Oczywiście możesz już zacząć ćwiczyć.W tym wieku nie licz na ogromne przyrosty,ponieważ Twój organizm się kształtuje.Do ok.23 roku życia u mężczyzn trwa ten okres.Przede wszytkim budowa kości i narządów wewn. ogranicza osiągnięcie w tym wieku duzych mięśni.Ale świetnie przygotujesz scięgna i stawy na "wielką" przyszłość
Moim zdaniem, z ciezarami powinienes poczekac do 18 roku zycia. Tymczasem jednak aby przygotowac swoj organizm na ciezki wysilek w przyszlosci towarzyszacy przygodzie z ciezarami, proponuje robic trening na swojej masie ciala. Tzn. pompki , brzuszki, drazek itp.
Robiac taki trening napewno zauwazysz duze efekty w tym poprawe sylwetki i sily nie narazajac swojego jeszcze mlodego kregoslupa i ukladu kostnego na niepotrzebne przeciazenia.
Podstawą jest trening z głową i doświadczoną osobą,która pokaże Ci jak ćwiczyć,byś nie nabawił się kontuzji.Więc hjak masz taką osobę to spokojnie możesz ćwiczyć na ciężarach i maszynach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum