paker.co.uk

Paker.co.uk - Sklep, forum, porady
Suplementy i odżywki - Anglia, Szkocja, Walia, Irlandia

Powrót do sklepuPowrót do sklepu  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  FAQFAQ

Mapa GoogleMapa Google  Twój wirtualny trenerWirtualny trener  Twój wirtualny dietetykWirtualny Dietetyk  Twój wirtualny dietetykPrzelicznik miar

Poprzedni temat «» Następny temat
Moja dieta
Autor Wiadomość
Angeel 
Damian

Wysłany: 2008-09-08, 23:39   Moja dieta

Gdy pracuję na popoludnie moja dieta przedstawia się tak:

8:00 - ŚNIADANIE owsianka na mleku z odżywką wenglowodanowo bialkowa
8:30 - TRENING na silowni
11:30 - OBIAD - ryz z piersiami kurczaka i do tego warzywa dużo warzyw brokuly, marchewka, groszek, kukurydza i do tego owoc
14:00 - Jestem w pracy i tak
14:30- PRZEKĄSKA kanapka z tuńczykiem z jajkiem gotowanym, salata, pomidor, szczypior jakiś owoc
18:00- KOLACJA kanapka z kielbaską żywiecka z jajkiem gotowanym, salata, pomidor, szczypior oraz puding ryżowy do tego, trochę orzechów
21:00- PRZEKĄSKA tak to nazwę koktail a w nim 400 ml mleka dwa banany, platki kukurydziane, jedno cale jajko i trzy same bialka bez żóltek

Tak by wygladala moja dieta oczywiscie co kilka dni obiad jest inny np: makaron z tunczykiem lub jakaś ryba. A więc jem posilki na makaronie albo na ryżu, bialy ser poltusty, jogurty.

Do tego oczywiście suplementy

No i moje pytanie czy to jest dobra dieta, czy może jednak byście coś zmienili ??.

Z góry dziękuję i Pozdrawiam

t800 
Admin i trener

United Kingdom

Grupy:
Paker Team

Wysłany: 2008-09-09, 00:30   

Mleka to chyba z litr wypijasz :mrgreen: .Po pierwsze za buzo tego mleka... A ostatni szejk to juz przegiecie jeżeli chodzi o węglowodany,no i 400 ml. mleka? o 21 zjadbym na Twoim miejscu 3 jaka gotowane na twardo i tyle.Nie piszesz nic o ilościach jakie zjadasz,ale myśle ze dostarczasz zbyt mało białka i tluszczy a za dużo węglowodanów.

Angeel 
Damian

Wysłany: 2008-09-09, 07:15   Moja dieta

Ok a więc tak:

8:00 - ŚNIADANIE pol szklanki ok. pięciu lyżek stolowych owsianki 400 ml mleka do tego banan

8:30 - TRENING na silowni 1,5 litra wody prawie zawsze idzie podczas treningu

11:30 - OBIAD - ryz z piersiami kurczaka i do tego warzywa dużo warzyw brokuly, marchewka, groszek, kukurydza i jakiś owoc oraz odżywka bialkowa 100% Whey Protein 2.27 Kg - NIE WIEM DOKLADNIE ILE RYŻU I KURCZAKA BO ROBIE WIĘCEJ ABY MIEĆ NA DWA TRZY DNI TAKI OBIAD.

14:00 - Jestem w pracy i tak

14:30- PRZEKĄSKA kanapka z tuńczykiem z jajkiem gotowanym, salata, pomidor, szczypior, papryka czerwona jakiś owoc - POL PUSZKI TUŃCZYKA, JEDNO JAJKO, LIŚĆ SALATY, JEDEN POMIDOR,TROSZKĘ SZCZYPIORKU I PAPRYKI

18:00- KOLACJA kanapka z kielbaską żywiecka z jajkiem gotowanym, salata, pomidor, szczypior, papryka czerwona oraz puding ryżowy do tego, trochę orzechów - PIĘĆ PLASTERKÓW KIELBASY, JEDNO JAJKO, LIŚĆ SALATY, JEDNE POMIDOR, TROSZKĘ SZCZYPIORKU I PAPRYKI

21:00- PRZEKĄSKA tak to nazwę trzy gotowane jajka

23:30- Śpię :)

Wszystko smażę na oliwie z oliwek a pieczywo jakie jem to chlebek razowy lub czasami jakiś inny ale zawsze ciemny.

Troszkę poprawilem czy teraz jest już dobrze ?

Z góry dziękuję za Pomoc i Pozdrawiam

t800 
Admin i trener

United Kingdom

Grupy:
Paker Team

Wysłany: 2008-09-09, 08:00   

Niestety oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia.Ma nieocenione walory jak jest spożywana np. do sałatek,lub lyzeczkę,dwie na zimno.Ma bardzo niską temp. dymienia i bardzo latwo zamienia się w coś co jest bardzo szkodliwe dla organizmu.Smaż na oleju np. rzepakowym,a jak smażysz cos długo to smalec.O 18 dorzuć serek wiejski i wywal puding ryżowy.Maja one fatalny skład.Ryż,cukier i mleko kondensowane ( syf jakich mało ) z ogromną ilościa laktozy.

abyss 
Moderator

Wales

Grupy:
Paker Team

Wysłany: 2008-09-09, 22:12   

No za drugim podejsciem juz jest lepiej, jajka tylko gotowane wieczorem, nie wiem skad ludzie biora pomysly na surowe jajka, surowe jajko przyswajalne jest tylko w okolo 20% w dodatku zawiera awidyne ktora wiaze biotyne i zaburza metabolizm.

Ja tam proponuje piec w piekarnku a nie smazyc ale jak juz musisz smazyc i to na oliwce to zwroc uwage zeby to byla oliwka z oliwek nie tloczona na zimno i nie z pierwszego tloczenia to wtedy ma wyzsza temp dymienia i nadaje sie bardziej to plytkiego smazenia.

Tak jak pisze t800 puding zamien na twarozek

Pol godziny to troche mala przerwa miedzy sniadaniem a treningiem, trawienie zuzywa energie wiec masz jej mniej na trening jak jeszcze masz zarcie w zoladku a poza tym trening pompuje krew do miesni czyli odplywa ona z zoladka i zaburza trawienie, godzinna przerwa bylanby bardziej wskazana. Poza tym nie wiem ile cwiczysz ale albo wiecej niz 2godz albo masz trasznie dluga przerwe po treningu zanim cos zjesz, posilek po treningu powinine byc zjedzony po 30-40 min od zakonczenia treningu.

Nie wiem jakie masz lyzki stolowe ale moja lyzka stolowa to jakies 6,5 grama owsianki wiec jesli masz takie same to 5 lyzek to troche za malo bo to zaledwie 30-35gr owsianki, w sniadaniu prawie nie ma bialka.
Ostatnio zmieniony przez abyss 2008-09-23, 11:21, w całości zmieniany 1 raz  

Angeel 
Damian

Wysłany: 2008-09-10, 07:31   Moja dieta

Dzięki za kolejne porady z których mogę wyciągnąć wnioski a więc tak:

o 21:00 jem trzy jajka ale muszę je zjeść z jedną kromką suchego razowego chleba bo bez niego to ledwo co zjadam te jajka :)

Co do oliwy ok więc będę musial ją zmianić na olej rzepakowy tak jak pisal t800

Ok puding ryżowy zamieniam na serek wiejski, czy jogurty pitne takie jak Actimel też będą dobre aby gdzieś je tam wrzucić do diety ?, wydaje mi się, że tak ale proszę o porady ekspertów

Rozumiem więc teraz będzie godzinna przerwa od śniadania do treningu, na silowni ćwiczę poltora godziny. No i obiadek po treningowy będę się starać zjeść do 40 min po treningu.

Nie mam wagi takiej co waży mi gramy więc napiszę tak sypie owsiankę do szklanki 200 ml objętościowo owsianki jest w szklance 3/4 więc czy teraz jest dobrze czy dalej za malo ?. Jeśli w śniadaniu nie ma bialka to co dodać do śniadania aby bylo dobrze, czy może zastąpić czymś owsiankę ???.

Prozę o dalsze porady z góry dziękuję

prezeso 

England

Grupy:
Paker Friends

Wysłany: 2008-09-10, 08:19   

Moze tak jak w swoim pierwszym poscie dodaj do tej owsianki odzywke bialkowa. Albo zjedz do tego serek wiejski. Znajdziesz cos napewno. Co do wagi to mozesz kupic takowa za 5 czy 10 funtow nawet a naprawde sie przydaje. Nie mowie ze waze wszystko jak aptekarz ale warto miec ja pod reka.

Pozdrawiam

t800 
Admin i trener

United Kingdom

Grupy:
Paker Team

Wysłany: 2008-09-10, 08:59   

Zrób sobie omleta z owsianka.Omleta przygotujesz w 5 min.Bedzie bardzo smaczny i bardzo odżywczy.A co go jogurtów itp. To zobacz co tam masz.Poza cukrem nic.2-3 g. białka na 100 g to nic a cukru 12-15 g.Piszesz ze musisz jesc chleb do jajek gotowanych? po prostu zjedz 3 jajka popijajac woda.Minutka i po krzyku :mrgreen:

abyss 
Moderator

Wales

Grupy:
Paker Team

Wysłany: 2008-09-10, 09:31   

t800 dobrze mowi omlet owsiany czy inaczej zwany placek proteinowy to chyba najlepsze sniadanie jakie moze byc, no ale nie kazdemu chce sie robic.

Ja to robie tak:
Sniadanie robie mieszajac jajko i bialka widelcem, dodaje cynamonu (cynamon pobudza krazenie, usprawnia prace serca, mozgu oraz trawienie, jest naturalnym termogenikiem, przyspiesza przemiane materi), nastepnie przygotowanych rodzynek z ananasem a na koniec platkow owsianych, mieszam razem i smaze na rozgrzanej patelni jako placek, nie uzywam dodatkowego tluszczu do smazenia (jesli macie kiepska patelnie to rozgrzejcie na niej tlusz az prawie zacznie dymic a potem wylejcie go i wytrzyjcie na goraco patelnie do sucha recznikiem papierowym, w ten sposob smazymy bez tluszczu i nie powinno przywierac).

Zamiast ananasow czy rodzynek mozesz wrzucic co Ci sie tylko spodoba, mi dobrze smakuje z pokrojonym w kostke jablkiem albo truskawkami, mozesz tez zamiast owocow dorzucic jakies warzywa jesli wolisz, wszystko to kwestia Twojego gustu, wazne zeby byly jajka, bialka jajek i owsianka a potem mozesz sobie dodawac co tylko zamarzysz.

Myszolap 
Osobisty Trener

Grupy:
Paker Team

Wysłany: 2008-09-10, 10:44   

Witam,

cos a ala placek Brzóski proponujecie :D

ja robie tak, 2 jajka cale, 3 bialka plus mala szklaneczka platkow, plej w sprayu na patelnie, dodaj cynamon wlasnie i usmaz, chwila i po krzyku:D

jak nie wiesz ile bierzesz owsianki to zobacz ile porcji takich szklanek wystarcza Tobie z jednego opakowania i sobie srednia wez, proste :D

jak nie mozesz samych jajek a nie chcesz sie torturowac, ja bym przecial je na pol, posmarowal baaardzo mala ilosc ketchupu i zjadl:D zreszta na noc wole, serek wiejski, sol morska pokrojony szczypior, plus oliwa badz inny dobry olej, PYCHOTA!:D

Pozdrawiam i powodzenia

Angeel 
Damian

Wysłany: 2008-09-10, 23:58   Dieta-jedzonko

Czyli skladniki omleta przedstawialy by sie tak :

- dwa cale jajka
- trzy oddzielone same bialka bez zoltka
- 35gr platków owsianych
- cynamon rozumie, że na oko czy też może jakaś konkretna ilość np: lyżeczka stolowa ?
- abyss pisze, że mogę dodać co mi się podoba a więc czy dobrym trafem będzie jeden pokrojony banan ?

Jeśli chodzi o te jajka, które jem o 21:00 to czy mogę je zjeść z jedną kromką suchego ciemnego pieczywa czy może jednak koniecznie muszą być same jajka ?

Czy macie jakieś przepisy na podobne rzeczy na śniadanie z taka ilością lub większą bialka jak ten omlecik ? oraz czy ma ktoś może jakiś przepis na coś slodkiego z bialkiem, co jecie na obiad ?.

Co myslicie o makaronie z bialym serem poltustym a to wszystko polane jednym jagurtem np: Actimelem ?

Z góry dziękuję za pomoc

abyss 
Moderator

Wales

Grupy:
Paker Team

Wysłany: 2008-09-11, 00:21   

35 gr platkow owsianych to za malo bo to mniej niz 30 gr weglowodanow, 100 gram platkow brzmi lepiej.

Jajka ok

Jak dasz lyzeczke cynamonu to nie zjesz tego placka, moge Ci zagwarantowac bo probowalem dawac jak najwiecej cynamonu.

Banan bedzie ok ale mi osobiscie nie smakowal choc banany lubie, najbardziej mi smakuje z ananasem i jablkami, swoja droga jak masz ananasa z puszki w zalewie wlasnej to mozesz dodac tej zalewy i dzieki temu placek bedzie slodki. Probowalem tez odrobinke roznych sokow dawac zeby slodsze bylo i musze przyznac ze niektore poprawiaja smak a niektore nie. Sprobuj sam

Jak zjesz o 21 jakiekolwiek weglowodany to odczekaj z godzinke poltorej az sie strawia, inaczej beda sie w tluszczyk odkladac bo jak tylko zasypiasz to Twoj metabolizm zwalnia o 60% a weglowodany sa odkladane jako zapas czyli w tkanke tluszczowa.

Makaron z serem swietna sprawa jesli umiesz sie powstrzymac od cukru bo ja nie umiem :-P Z Actimelem tez bym nie przesadzal z iloscia bo pilem kiedys po kilka dziennie i musze przyznac ze naprawde dzialaly jak mowia w reklamie ale jak tylko odstawilem to sie pochorowalem.

Mam pare ksiazek ze zdrowymi przepisami, wyslij na pw adres mailowy to Ci podesle to moze cos dla siebie znajdziesz ale uprzedzam ze wiekszosc z nich jest bardzo wydziwiata np. wafle proteinowe czy batoniki bananowo proteinowe czy omlet z indyka, ogolnie nie sa to potrawy ktore przygotujesz w 10 min.

Angeel 
Damian

Wysłany: 2008-09-14, 13:36   Dieta-jedzonko

Tak się przedstawia moje jedzonko - Czy teraz już jest wszystko dobrze i zapięte na ostatni guzik ;) ??

Posilek 1
7:30 - Placek proteinowy a w nim: 2 cale jajka 3 same bialka bez zóltek, 100 gr. platów owsianych, jeden banan i cynamon.

8:40 - TRENING na silowni 1 litr wody zawsze idzie podczas treningu

Posilek 2
11:00 - Ryz z piersiami kurczaka i do tego warzywa dużo warzyw brokuly, marchewka, groszek, kukurydza i jakiś owoc- NIE WIEM DOKLADNIE ILE RYŻU I KURCZAKA BO ROBIĘ WIĘCEJ ABY MIEĆ NA DWA TRZY DNI TAKI OBIAD.

14:00 - Jestem w pracy (w pracy idzie drugi litr wody) i tak:

Posilek 3
14:30- Kanapka z tuńczykiem z kielbasą żywiecką z jajkiem gotowanym, salata, pomidor, szczypior, papryka czerwona jakiś owoc, jeden actimel - POL PUSZKI TUŃCZYKA, DWA PLASTERKI KIELBASY, JEDNO JAJKO, LIŚĆ SALATY, JEDEN POMIDOR,TROSZKĘ SZCZYPIORKU I PAPRYKI

Posilek 4
18:00- Kanapka z kielbaską żywiecka z jajkiem gotowanym, salata, pomidor, szczypior, papryka czerwona oraz serek wiejski do tego, trochę orzechów - PIĘĆ PLASTERKÓW KIELBASY, JEDNO JAJKO, LIŚĆ SALATY, JEDNEN POMIDOR, TROSZKĘ SZCZYPIORKU I PAPRYKI, JEDEN SEREK WIEJSKI I TROSZKĘ ORZECHÓW MOŻE Z 30-40gr.

Posilek 5
21:00- Trzy gotowane jajka oraz kropka chleba ciemnego

23:30- Śpię :)

Korzystając z porad zamieniam oliwę z oliwek na olej rzepakowy i na nim będę smażyl

Pieczywo jakie jem to chlebek razowy lub czasami jakiś inny ale zawsze ciemny.

Tak się przedstawia moja dieta mam jeszcze kilka pytań a mianowicie:

- Czy mogę jeść tyle jajek codziennie i może niesie to za sobą jakieś skutki uboczne, ostatnio mi ktoś powiedzial, że jedzenie takiej ilości jajek dla faceta może mieć zly wplyw i może być później bezplodny czy to PRAWDA ??

- Na razie mi wszystko smakuje z tej diety którą napisalem wyżej i będę już ją ciągną drugi tydzień czy to dobrze ?

- Co możecie jeszcze innego polecić np: Na śniadanie oprócz tego placka proteinowego ?, który mi bardzo smakuje, no i oczywiście aby mial mniej wiecej tyle samo bialka itd co ten placek .

- Czy mogę coś jeść innego o godzinie 21:00 czy raczej tylko zostają mi te trzy gotowane jajka bo są najlepsze, a może coś innego też możecie polecić ??

- Jeśli chodzi o obiad to jem jeszcze makaron z bialym serem poltustym to polewam actimelem i posypuje cynamonem, czy macie równie dobre jedzonka, które możecie polecić i sami je jecie na obiadek ?

- Czy mogę pić jedną szklankę mleka 250 ml do któregoś z posilków jeśli tak to do którego by bylo najlepiej i co sądzicie o mleku sojowym ?

- Znalazlem też takie jedzonka, zobaczcie sami w kategorii potrawy z ryżu i kaszy:

http://www.dobrakuchnia.c...id=73&Itemid=90

Mam też przepisy na Kulki ryżowe, Placki Brzózki 9 o którym wcześniej byla mowa), Naleśniki bananowe, Kotlety Kukurydziane (podobno dobre dla tych, którzy budują masę mięśniową bo maja sporo kalorii), Omlet kulturysty, Placki ryżowe. Jeśli będziecie chcieli mogę podać przepisy i skladniki a czy wy coś mocie równie dobrego ?

PS: Dzięki Abyss za przepisy, które przeslaleś mi na maila. Szkoda, że wszystko jest tam po angielsku ;)

Proszę o porady i z góry dziękuję za każdą pomoc

t800 
Admin i trener

United Kingdom

Grupy:
Paker Team

Wysłany: 2008-09-14, 20:05   

Uważaj na ciemne pieczywo.Często producent dodaje do zwykłego pieczywa karmelu - barwnika i masz niby ciemne pieczywo,ale nie ma ono nic wspólnego z razowym.
Co do ilości jajek to nie słuchaj znajomego.Jest to mit.Jajka są niezwykle zdrowe dla człowieka,mogę zaryzykować stwierdzenie że są najzdrowszym produktem żywnościowym w którym oprócz białka masz mase niezbędnych składników.Jeżeli Ci się nie nudzi to jedz tak dalej.Ale oczywiście możesz pozmieniać posiłki na odpowiedniki.Zamiast placka proteinowego zjedz jajecznicę :mrgreen: np. z cebulą i bekonem.O 21 jedz gotowane jajka i nie proponuję Ci nic innego.Ja od makaronu z serem wolę kasze zmieszną z mięsem mielonym i warzywami.Mleko sobie daruj,bo naprawdę nic ciekawego tam nie ma :mrgreen:

abyss 
Moderator

Wales

Grupy:
Paker Team

Wysłany: 2008-09-15, 02:17   

Dietka wyglada naprawde ok, nie ma policzonych skladnikow ale na oko jest naprawde dobrze.

Co do sniadania to ja bym sie trzymal placka proteinowego bo w jajecznice nie wpleciesz owsianki oraz owoca, a przynajmniej mnie by sie nie chcialo jesc jajecznicy i owsianki a platki owsiane to najlepsze weglowodany z rana. Aczkolwiek placek mozesz stosowac zamiennie z jajecznica jak najbardziej. Widzialem gdzies kiedys przepis na jajecznice na ryzu i boczku ale nie probowalem wiec nie wiem jak smakuje. Gotujesz raz na pare dni ryz a potem z rana rzucasz go na patelnie i podsmazasz na oliwce sam lub razem z boczkiem i na to wbijasz jajka i robisz jajecznice.

Z jajkami to bzdura, takie gadanie to mniej wiecej tak jak sie dzieciom mowi nie ogladaj tyle telewizora bo oslepniesz, nie da sie ukryc ze telwizor szkodzi oczom ale czy widziales kiedsy kogos kto faktycznie oslepl od telewizji? Nie da sie tez ukryc ze zoltko jajka zawiera cholesterol ale w tym wieku to raczej sa inne rzeczy ktorymi nalezy sie bardziej przejmowac niz cholesterolem, poza tym jak jesz codziennie zdrowe tluszcze a jesz oleje, orzechy i rybe wiec cholesterolu ponad norme miec nie bedziesz bo bardzo skutecznie go obnizaja.

Na kolecje jajka albo twarozek, z punktu widzenia wchlaniania bialka twarozek jest lepszy bo bedzie wchlanial sie dluzej niz jajka ale jajka sa lepszym zrodlem bialka. Mozesz kombinowac z jajkami lub twarozkiem, jednego dnia jajka na miekko, innego jajka na twardo z odrobina majonezu, jeszcze innego twarozek z cebula, kolejnego twarozek z pomidorem. Jesli lubisz krewetki to sprobuj twarozek z krewetkami, mi bardzo smakowal ale szybko mi sie przejadl, daj tylko duzo pieprzu albo jakas papryczke bo strasznie mdle jest bez tego.

Ja na obiad jadam prawie:
Albo ryz brazowy, albo makaron brazowy, albo kasze gryczana.
Do tego:
Albo cyc z kury, albo dorsz, albo losos, albo krewetki, albo schabik
Do tego:
Albo marchew z groszkiem, albo marchew tarta z jablkiem, albo brokuly i brukselke, albo ogorek z pomidorem i cebula, albo szpinak, albo jakas gotowa mieszanke warzyw.

Przepisy niektore wygladaja dosc fajnie ale dla mnie liczy sie czas wiec zazwyczaj nie wydziwiam za bardzo, chociaz jutro sobie strzele risotto z kurczakiem i szparagami :mrgreen:

No jasne ze po angielsku, w koncu w UK jestesmy wiec powinienes biegle po angielsku mowic, czytac i pisac :-P

Odpowiedz do tematu