Wysłany: 2008-09-22, 20:23 pomoc we wszyskim co sie da
na poczatku mojego tematu troszke o mnie.waga 66 kg wzrost 157 wiek 28 lat budowa ciala endomorfik pracuje tylko na nocki 5v dni w tygodniu staz trenigowy obecnie 2 m.c czwicze sam a spszet mam domowa silownia zestaw lawka sztanga gryf lamany wyciag york niezadobry troche slaby linki sie pszecieraja reszta to hankle ruzne i troszke odwaznikuw stycznosc i jakas praktyke mialem co do samych czwiczen Xlat temu wtej hwili czwicze tak Niedziela klatka 5 seri x10 pow 3 czwiczenia.Poniedzialek biceps 5x10 3 czwiczenia Wtorek plecy najszeryszy grzbietu 3x8 3 czwiczenia Sroda triceps terz 5x12pow Czwartek barki 5x10 3 czwiczenia reszta czwiczen mi jakos umkla i niewiem jak je wdrazyc mam plan taki treningowy do czwartku z racjize w piatek wczesnie zaczynam prace i pszed praca niemam zawiele czasu na trening treningi zajmuja mi okolo 35 min pszerwy miedzy serjami 1min do 1.5min ok to tyle co do wstempu Mam pare pytani chcialbym sie poradzic was pszyjacielejako bdb fachowcuw w tej dziedzinie sportu jak wyzej napisalem mam spora nadwage a to z racj niestosowania zadnej diety oraz nieuprawiania zadnych czwiczen arerobowych szczerze to niemam zielonego pojecia co dotego tematu ani na wiele innych czytalem kilka ruznych postuw na ruzne tematy zeby sie niewyglupiac ani niezawracac nikomu glowy tymi samymi pytaniami oraz problemami problemami sam boje sie podjac jakich kolwiek krokuw z racji niewiedzy wolalbym pod jakims okiem osoby doswiadczonej a tu ich niemalo takrze czy byl by ktos kto by mnie mugl powoli krok po kroku wprowadzic w ten caly cykl poczawszy od djety i arerobuw konczac na suplach i reszcie ktura pominalem Prosze o pomoci dopisze reszte cokolwiek bendziecie potszebowali do wiadomosci na muj temat z gury dzieki za wysluchanie mnie pozdrawiam serdecznie maly marcin
Trening wypadaloby zmienic, i ulozyc diete, sprzetu moze nie masz za duzo i arnoldem nie zostaniesz ale zeby poprawic sylwetke z pewnosci starczy.
Na poczatek napisz pare waznych rzeczy:
1. Co chcesz przede wszystkim osiagnac? Schudnac? Nabrac kondycji? Zbudowac miesnie? Ogolnie ladna sylwetke zdobyc czy moze cos innego?
2. Jakie dokladnie masz sprzety. Zrozumialem ze lawke, wyciag, hantelki, sztange lamana. Masz sztange prosta albo cos jeszcze?
3. Ja Ci z pewnoscia zaproponuje zebys cwiczyl z ciezarami 3 razy w tygodniu i 3 dni biegal, plywal, jezdzil na rowerze albo jakies inne aeroby uprawial a 1 dzien w tygodniu odpoczywal calkiem. Dasz rade? Napisz dokladnie o ktorej wstajesz, o ktorej do pracy idziesz i w jakie dni masz wolne.
4. Dieta to przy odchudzaniu sie wazniejsza rzecz niz treningi wiec bedziesz musial poczytac troche o dietach i ulozyc sobie diete bo tego za Ciebie nikt nie zrobi. O tym jak trzeba jesc i jak ulozyc diete mozesz poczytac >>Tutaj<<
_________________ 'Nie wystarczy urodzic sie czlowiekiem, trzeba jeszcze byc czlowiekiem'
Witaj Abyss wienc do rzeczy.Celem moim bylo by pszedewszystkim pozbycie sie brzucha,dlatego rze pszy moim wzroscie wymiary takie jak biodra 87 cm a obwud brzucha 96 cm to istna katastrofa wienc rozumiesz co jest grane.na poczatek zamuwilem wspomagacz argoleanAMP2 dzis doszedl wrazie czego jusz jest 2 opakowania po 45 kapsulek jedno. mysle ze sie pszyda wiem ze to niejest wszystko bo djeta jest raczej warzniejsza a jej jeszcze nie posiadam ale powoli. co do spszetu sztange prosta posiadam takrze ale nic wiencej poza durza iloscia ruznych obciarzen.Co doreszty basen powiedzmy ze raz w tygodniu mugl bym jakos wykombinowac tylko musze sie dowiedziec w jakih godzinah jest otwarty i dostempny bo kiedys bylem ale niemozna bylo sobie tak poplywac bo wszystkie opcje byly zajete pozajmowane pszez szkoly lub jeszcze cos innego jest to mala miescina wienc z wszystkim jest problem silowni terz niemaja ztad tylko to ze zakupilem to co mam roweru nieposiadam ale moge zakupic nie problem a co do biegania jak najbardziej tak mysle rze podolam temu wszystkiemu wkoncu tu chodzi o mnie i zrobie wszystko co w mojej mocy.Teraz tak budze sie okolo 14 00 ale mija kolejna godzina zanim wstane z wyra tak to pszewarznie wyglada pracuje na 21 00-3 00 lub 5 00rano wzaleznosci od zamuwienia ras jest wiencej a raz mniej prowadze mala piekarnie i z tad te godziny pracy do pracy daleko niemam mieszkam zaraz obok niej.Godzine pszed praca pszewarznie czwicze. Po pracyjak jestem jusz wdomu jem kolacje lub sniadanie jak by to nazwac i po kompieli godzina tv i spanie.Co do dni wolnych to tak Poniedzialek zaczynam prace na 21 00-6 00rano Wtorek 21 00-3 00-4 00 Sroda 21 00-3 00 4 00 Cwartek 21 00-3 00 i PIATEK na 18 00 do4 00 rano Sobota jest dniem wolnym odkad tylko wstane niedziela terz i poniedzialek do 21 00 caly dzien w likendy niepszestawiam sie i niespie niestety w nocy ogladam tv do 5 lub 6 rano takie sa uroki nocnej pracy niestety. To tyle co do mojego grafiku funkcjonowania codziennego mialbym pytanie jeszcze co do picia wody ja jej pijajam stosunkowo malo a najgorsze to jest to ze wcale mi sie jej pic niechce czy mam sie zmuszac i pic wode na sile i ilele musial bym pic tyle samo co kazdy 2 3 litry dziennie. Ok to by bylo na tyle Z gury dzieki za zainteresowanie i porady do uslyszenia pozdrawiam
96 w pasie to troche duzo ale, nie przejmuj sie jak zaczynalem na silowni to mialem wiecej.
Co do pracy nocnej to wiem co to jest bo tez pracuje tylko wieczorami i nocami ale tez da sie cwiczyc i rosnac albo chudnac w zaleznosci o co komu chodzi.
Jesli az tyle zajmuje Ci dojscie do siebie po przebudzeniu to rob tak jak ja, kolo lozka mam przygotowana szklanke wody i ampa albo cos mocniejszego, jak tylko sie budzisz to lyknij 1-2 kapsulek ampa i postawi Cie na nogi szybciej.
Rower w domu fajna rzecz bo pozwala Ci cwiczyc przed sniadaniem a to jest najefektywniejszy sposob spalania tluszczu, cwiczyc na czczo. Mozna w argosie naprawde tanio dostac, juz za 50 funtow dostaniesz i z pewnoscia pomoze Ci zrzucic brzuch. Ja trafilem okazje i kupilem za pol ceny czyli 80 funow taki wypasiony z reeboka z czujnikami tetna i pomiarem kondycji ale z drugiej strony zastanow sie czy zapal Ci po tygodniu nie minie i kasa nie pojdzie w bloto bo rower bedzie stal i kurz zbieral.
Woda jest bardzo wazna i powinienes sie zmuszac zeby ja pic, jesli zaczniesz intensywnie cwiczyc to nawet za bardzo sie zmuszac nie bedziesz musial bo bedzie Ci sie chcialo pic.
Istotna dla Ciebie jest dieta, jest wazniejsza niz treningi bo jak nie bedziesz potrafil trzymac diety czy ograniczyc sie z jedzeniem to po solidnym treningu bedziesz nadrabial zarciem i nic z takiego odchudzania nie bedzie. Sprobuj ulozyc diete a nawet jesli nie ulozysz to staraj poczytac mniej wiecej jak jesc trzymac sie tych zasad. Podstawy to:
1. Jedz czesciej ale mniejsze porcje.
2. Cukry czyli ciasta, batoniki i inne slodycze, cole i inne napoje gazowane, frytki, fastfoody wyrzucamy z diety calkowicie.
3. Unikamy margaryn, masel, chleba, makaronow, maki, smietany, ziemniakow jedzenia na noc a jak juz jemy to przynajmniej nie weglowodany.
4. Smazenie mies na glebokim oleju zamieniamy na pieczenie lub duszenie
5. Staraj sie opierac swoj sposob odzywiania na ciemnym ryzu, kaszy gryczanej, i jesli juz musisz to chlebie razowym i ciemnym makaronie.
6. Jedz wiecej warzyw niz owocow
7. NIE PODJADAJ Jak Cie bedzie glod ssal to zjedz sobie jablko, zadnego chleba ani ciezkiego zarcia.
Trening z ciezarami z pewnoscia pomoze ale podstawa sa aeroby czyli bieganie, plywanie, jazda na rowerze itp. Aeroby najlepiej cwiczyc zaraz jak wstaniesz i po treningu z ciezarami bo wtedy prawie od razu zaczynasz spalac tluszcz. Jesli kupisz rower to codziennie zaraz jak wstaniesz przynajmniej 10-15 min rowerka, jesli go nie kupisz to mozesz zaraz jak sie z lozka zwleczesz robic brzuszki albo spiecia brzucha to tez pomoze. Do tego 3 razy w tygodniu godzinka treningu z ciezarami a po treningu bieganie albo rower przynajmniej 20 min.
Co do samego treningu z ciezarami to mozesz robic np. takie http://www.forum.paker.co...r.htm?u=39&t=30 http://www.forum.paker.co...r.htm?u=39&t=31
Z tego co wypisales jaki masz sprzet wydaje mi sie ze wszystkie cwiczenia dasz rade zrobic, ogolnie staraj sie nie przesadzac z obciazeniem ale robic cwiczenia w miare dynamicznie i odpoczywac miedzy seriami i cwiczeniami jak najmniej.
Ampa bierz zaraz jak wstaniesz i przed treningiem z ciezarami w dni w ktore cwiczysz, zacznij od malych dawek a potem jak organizm sie bedzie przyzwyczajal to zwiekszaj coraz bardziej. Nie szalej od razu z braniem 3 capsow bo to niezdrowe i wcale Ci nie da duzo lepszych efektow a nadcisnienia sie nabawic mozesz i innych problemow. Jak bedziesz mial porzadne zakwasy i obolale miesnie to kup sobie aminokwasy na lepsza regeneracje tylko zapytaj wczesniej o rade jakie.
To chyba na tyle co mi przychodzi do glowy, ogolnie powodzenia i wytrwalosci zycze. Jesli bedziesz mial jakies pytania czy diate lub trening do oceny to wal smialo.
P.S. nie waz sie codziennie i nie ogladaj w lustrze bo tluszcz nie spada z dnia na dzien, przez pierwsze 2 tygodnie pewnie zadnych ubytkow nie zauwazysz bo najpierw trzeba sobie troszke metabolizm treningami, wlasciwa dieta i spalaczem podniesc zeby cos sie zaczelo ruszac. Poza tym kondycja tez na poczatku jest slaba i watpie zebys dal rade codziennie po wstanie trzaskac 15 min brzuszkow i intensywnie z ciezarami cwiczyc, wszystko przyjdze z czasem. Podstawa to byc wytrwalym i konsekwentnym.
Powodzenia
_________________ 'Nie wystarczy urodzic sie czlowiekiem, trzeba jeszcze byc czlowiekiem'
Witaj abss dzieki za poswiencenie mi czasu i cierpliwosc chcialem ci jeszcze powiedziec bo zapomnialem pszez ten czas ktury ostatnio czwiczylem bralem krete oraz amino kwasy bcaa i zwykle 2700 glutamine SR oraz odrzywke whey protein bialko ogulnie jeszcze mi zostalo do zakonczenia cyklu krety 2 tyg czy biorac te suple teraz plus AMP niebendzie sie to kolidowac z tym celem ktury obralem teraz czyli zgubbic brzuch . a co do djety to taka bym zastosowal posilek pierwszy 14 00 placek proteinowy 1 cale jajko plus 4 bialka z jaj 50 gr platkuw owsianych na koniec pszesmarowac to cienka warstwa syropu klonowego 2posilek 16 30 serek kotage cheese 100 gr plus szczypiorek i rzodkieka 1 kromka 25gr razuwki i 25 gr lososia wedzonego plus 1 actimel 3 posilek o 18 00 pszed treningowy ryrz brazowy 50gr do tego ryba pieczona w piekarniku 150gr i 200 gr warzyw z mrorzonek mix 20 00 trening 2130 posilek potreningowy 50gr makaron brazawy 150 gr kurczak gotowany plus warzywka 200gr 5 posilek godz 24 00 w pracy 1 banan i nektarynka do tego mix 50 gr orzechy pecan, wloskie ,ziarna z dyni ,i slonecznik , i 6 posilek 3 30 3jajka na twardo plus odrzywka whey protein to na tyle co pomyslalem daje ci to do oceny i tak trening terz jusz dobralem 3 razy w tygodniu ten ktury mi podales pszyklaodwo to jest ten pierwszy linkz dwuch jest wykonalny w moich warunkach to bendzie niedziela wtorek i czwartek miedzy dni nietreningowe bendzie bieganie i rower w sobote jade do argosu jusz wypatszylem taki wsam raz jak dla mnie za 80f wczoraj jusz zaczolem pszygode z AMP i musze pszyznac ze daje kopa ostro jak na pierwszy raz a i co do tego treningu jak dlugo nim czwiczyc bez ograniczen czy jest jakis czas ze tszeba bendzie go zmienic a i czy djeta ma wygladac codziennie tak samo czy mozna troczhe tyuningowac ja raz platki na mleku raz placek raz jakies smazone jajka i czy do posilkuw dodawac mozna wegety czy czegos innego bo te potrawy to takie troche bezpluciowe co do wody miales racje wczoraj 2 litry wypilem wody bez zmuszania sie zadnego jak dla mnie sukces od momentu wstania do polozenia sie .Ok to tyle troche sie rozpisalem zabardzo ale tak mnie jakos natchnelo pozdrawiam idzieki za wszystko marcin
Jesli Twoja kreatyna ktora teraz bierzesz to monohydrat i to jeszcze slabej jakosci o slabym rozdrobnieniu to Amp oslabi jej dzialanie.
Zanim zjesz tego placka proteinowego to wez doslownie minimalna ilosc whey protein ktore masz zeby szybko katabolizm zatrzymac.
W tym posilku w pracy nie ma prawie wcale bialka, jedynie tylko troche z orzechow, dodaj tam te odzywke bialkowa whey protein albo jakiegos tunczyka z puszki, jajko, czy chocby szynke.
W ostatnim posilku za to odzywke mozesz sobie podarowac lub zmniejszyc ilosc, zjadl 2 cale jajka gotowane i 2 bialka gotowanych jajek, ewentualnie odrobine orzechow i pestek tak jak w pracy jesz zeby jakies zdrowe tluszcze przed snem byly.
Jesli bardzo zalezy Ci na jak najszybszym zrzuceniu brzucha przy jednoczesnym budowaniu miesni to mozesz tez zastosowac tzw carb cycle czyli w skrocie to wyglada tak ze w dni ktore cwiczysz z ciezarami jesz tak jak napisales a w dni ktore biegasz sniadanie zostaje normalnie ale w calej reszcie posilkow ucinasz weglowodany czyli np ryzu tylko 20 gram, banana zamieniasz na jablko ktore ma mniej wegli a chleba w ten dzien nie jesz w ogole.
Co do treningu to wypada zmienic swoj trening co 6-10 tygodni, pomiedzy tymi zmianami powinienes miec tydzien treningu lajtowego tak zeby tylko sie poruszac lub calkowity tydzien bez treningow a jedynie jakies bieganie czy basenik wtedy, chodzi o to zeby miesnie odpoczely i zregenerowaly sie w 100% a nowy trening zaskoczy je czyms nowym i pobudzi do nowego wzrostu.
Dietke mozesz zmieniac bo inaczej jak bedziesz jadl codziennie to samo to przejdzie Ci ochota na diete po paru dygodniach.
Ja np zmieniam to co do placka dodaje, podstawa jest u mnie teraz jablko i ananas ale czasem wrzuce samo jablko, czasem truskawki a czasem z cebula na slono go zrobie, a czasem poprostu mam dosc placka i jem platki owsiane z mlekiem a do tego gotowane jajka albo odzywke bialkowa.
Tak samo chocby z miesem na obiad, wczoraj jadlem schabik pieczony z ryzem, dzis lososia a jutro bedzie kurczak, w piatek sie u nas w domu nigdy nie jadalo miesa wiec od kiedy sam gotuje to mieso w piatek najlepiej mi smakuje
wporzadku djete troszke zmienie zjade z tych wegli i dorzuce bjalko w pracy to na tyle co bym chcial wiedziec narazie a krete odstawie ma monohydrant jak pisales a jusz niechce sobie polepszac poczytam jeszcze co nieco jak z ta djeta zeby bylo w miare smacznie i zdrowo bo troche brakuje pomysluw na te cale gotowanie i pieczenie odezwe sie jeszcze napewno ale chyba nie wczesniej jak pszy zmianie treningu bende pewnie mial nowy plan ale to puzniej teraz oponka jest naj dam znac napewno jak sie jusz ztopie odpowiednio pozdrawiam i durze dzieki do uslyszenia
Kreatyny wcale odstawiac nie musisz, amp moze troche jej dzialanie oslabic ale to nie znaczy ze musisz z niej rezygnowac, najlepiej dokoncz na niej cykl i sie tym nie przejmuj bo na organizm wcale nie ma to negatywnego wplywy.
Co do wegli to tez nie muisz ich ucinac w dni nietreningowe, wiekszosc ludzi je codziennie to samo i tez brzucha zrzucaja, ja napisalem ze istnieje cos takiego jak carb cycyling i Ci co stosowali bardzo sobie chwala ale sam osobiscie jeszcze nie probowalem wiec ciezko mi powiedziec czy fakycznie dobrze dziala.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum