Hej.
ponizej wklejam fragment artykulu na temat tej otylosci i hormonow.
nie jest to zawsze jednoznaczne z policystycznym jajnikami.
zaburzenia hormonalne prowadza do otylosci i chudniecia-znow wszystko jest indywidualne.
hormony to dluga historia w mojej rodzinie,po stronie kobiet-i zadna z nas niegdy nie cierpiala na nadmiar owlosiienia,a na...gwaltowne wypadanie.jestem 3cim pokoleniem,kiedy dopiero medycyna i lekarze dotarli,ze to hormony....:)
dzieki za rady.a o insulinie poczytam-bo nie rozwazalam tego wczesniej:)
>>>>Szybkie przybieranie na wadze. To jeden z objawów niedoczynności tarczycy. Kiedy zaczyna brakować wytwarzanych przez nią hormonów, nie tylko tyjemy (zwalnia się tempo przemiany materii), lecz także stale jest nam zimno, mamy obniżony nastrój i łatwo się męczymy.
Niekiedy za skłonność do tycia odpowiada nadmiar hormonów produkowanych przez nadnercza. Wtedy tkanka tłuszczowa nie przyrasta równomiernie na całym ciele, tylko odkłada się na karku i tułowiu - głównie brzuchu, biodrach i pośladkach. Nasza sylwetka zaczyna przypominać piłkę osadzoną na cienkich nóżkach.
Przybieranie na wadze jest także problemem pań, które cierpią na zespół policystycznych jajników ("usiane" są one mikrotorbielami). Wtedy występuje też przewlekły brak jajeczkowania. Może się również utrzymywać podwyższony poziom glukozy we krwi. To wszystko powoduje zakłócenia wydzielania hormonów przez jajniki. W efekcie "zyskujemy" dodatkowe kilogramy.
Zmiany w proporcjach ciała. Gdy nasza sylwetka z kobiecej staje się coraz bardziej męska, możemy podejrzewać, że jajniki lub nadnercza (albo oba te gruczoły jednocześnie) produkują nadmierne ilości testosteronu. Barki są wtedy szersze niż biodra, mięśnie zaś nabierają masy i stają się bardziej wytrzymałe. I chociaż nie gimnastykujemy się intensywnie ani nie wyciskamy siódmych potów w siłowni, zaczynamy wyglądać jak prawdziwe kulturystki.
Wiec to jest tak:
Nagle wyrzuty insuliny to najczystsza przyczyna otylosci ( dieta bogata w węglowodany )
Niedoczynnosc tarczycy to druga,a następne w kolejce sa proporcje w hormonach.
witam po przerwie-chcialam zameldowac,ze od 2 tyg karmie sie AMP2. pierwsze wazenie bylo w sb-1,5kg mniej,co mnie bardzo zmotywowalo.
oboje z chlopakiem zakupilismy srodki-on na mase,ja na tluszczyk. zalozylismy 6 tyg cykl wzmozonego treningu i dokladnej diety:wegle przed,bialko po. i choc wydaje mi sie ze mniej jem,apetytu mi tabletki nie zabraly( smieje sie,ze chyba nie ma takiego srodka,ktory by mnie zniechecil do gotowania i jedzenia). do tego robie dwa rozne zestawy,kazdemu wedlug potrzeb. generalnie w ogole nie uzywamy cukru i soli, wiekszosc posilkow jest zrobionych od podstaw. nasza dieta zmianila sie chyba o tyle,ze nie popelniamy grzechow zywieniowych,choc nd z piwkiem sie zdarzaja:)
zmotywowalismy sie tez do cwiczenia brzuchow A6W, ciezko bardzo,choc zakwasow brak.podejrzewam ze gdzies najpewniej robimy blad.
reakcje po spalaczu rozne- mdli mnie,ale to chyba ta zelatyna... najwazniejsze ze dziala.
cwiczenia tez w zasadzie te co przedtem- 40 kardio i ok 20 silowych,czasem robie wiecej silowych. dla urozmaicenia joga-ale power joga,bardzo fajnie cwiczy sie w domu i mec\zy niemilosiernie.
caly cykl koncze za 4 tyg.zamelduje o efektach:)
pozdrawiam.
chyba nie ma takiego srodka,ktory by mnie zniechecil do gotowania i jedzenia
Tez tak myslalem dopoki Venoma nie sprobowalem Swoja droga zaluje ze nie ma go w sklepie pakera i bede pewnie sebe meczyl mocno zeby sprowadzil przed nastepnym wiosennym sezonem na odchudzanie bo to naprawde rewelacyjny spalacz
manto napisał/a:
zmotywowalismy sie tez do cwiczenia brzuchow A6W, ciezko bardzo,choc zakwasow brak.podejrzewam ze gdzies najpewniej robimy blad.
A przytrzymujecie miesnie spiete 3 sek przy kazdym powtorzeniu O a6w napisalem troche >>Tutaj<< i niezaleznie od tego czy skonczycie a6w czy nie bede wdzieczny jak opiszecie tam wrazenia i efekty
manto napisał/a:
reakcje po spalaczu rozne- mdli mnie,ale to chyba ta zelatyna
Po spalaczach czesto mdli i wykreca szczegolnie z rana na pusty zoladek i mysle ze to nie zelatyna a substancje pobudzajace, jak sobie na czczo walniesz 3 mocne kawki to tez Cie zemdli najprawdopodobniej.
manto napisał/a:
caly cykl koncze za 4 tyg.zamelduje o efektach:)
No mam nadzieje
_________________ 'Nie wystarczy urodzic sie czlowiekiem, trzeba jeszcze byc czlowiekiem'
no chyba za szybko sie pochwalilam - musialam zrobic przerwe na 1,5 dnia,bo myslalam,ze jestem chora,ale mdlosci ktore mialam zdecydowanie nie byly przez grype, dzis wzielam ponownie 2 tabl rano i narazie jest ok.wiec sama nie wiem. ja tak panikuje z ta zelatyna, bo wegetarianie maja rozne reakcje,a to jest w minimalnej ilosci,ale wciaz - cos czego moj organizm nie mial od 16 lat.
tak mysle,ze A6W to my robimy za krotko.tzn nie trzymamy 3sek. i nie wiem,czy nalezy nogi opuszczac i podnosic w minimalnych przerwach(tzn tylko dotknac podlogi i znow do gory) czy polozyc normalnie na ziemi,rozluznic i sciagnac do gory znowu. to sa moje watpiliwosci.
dodatkowe pytanie- czy branie przeze mnie amino i bialka ma sens?chlopak mnie namawia,nie jestem pewna,czy to wiecej narobi pozytku czy szkody... bialko w mojej diecie to tylko ryby i tofu, no wiadomo,ze jeszcze w soi i fasoli,ale raczej to sa marginalne ilosci. teraz na "diecie" po prostu ograniczam weglowodany lub oddzielam od bialka. ale czy dodatkowe bialko pomoze??
jeszcze zapomnialam- ja AMP3 nie biore na czczo rano. tzn zawsze cos przed albo po tym przegryze zanim wyjde z domu. na czczo to mi sie odbija i znow mdli:) wiec cos sobie zjadam:)
czy czy to ma znaczenie czy przed czy po treningu.?
Przytrzymanie 3 sek w chwily gdy miesien jest maksymalnie napiety to istotna sprawa, poza tym to tak jak mowisz, nogami tylko lekko dotknac podlogi ale bez szarpanych ruchow, wszystko plynnie i pod pelna kontrola. Nie wazne czy to a6w czy jakiekolwiek inne cwiczenie, miesien w trakcie serii powinien byc w stalym napieciu, nie nalezy robic odpoczynku ani rozluzniac miesnia w trakcie trwania jakiejkolwiek serii powtorzen.
Co do bialka to nie wiem ile go zjadasz w ciagu dnia, dla zwyklego niecwiczacego lub cwiczacego jedynie lekko aeroby czlowieka ktory nie koncenruje sie na budowaniu miesni zalecana ilosc to 1gr na 1kg suchej masy ciala ale skoro cwiczysz a6w i uszkadzasz jednak choc troche tkanke miesniowa treningami to bialka automatycznie powinno byc ciut wiecej zeby organizm mial budulec do regeneracji miesni. Wszystko sprowadza sie do rodzaju i intensywnosci treningu.
Natomiast aminokwasy sa jak najbardziej wskazane, poprawia regeneracje Twoich miesni, mozesz tez odczuc zwiazana z tym poprawe samopoczucia jesli nigdy wczesniej amino nie bralas.
Spalacze lesze efekty daja brane przed sniadankiem ale nie jestes pierwsza ktora wykreca po spalaczach branych na czczo.
Natomiast to czy bierzesz przed czy po treningu ma ogromne znaczenie, po treningu raczej mija sie z celem gdyz spalacz ma Ci poprawic krazenie, przyspieszyc akcje serca, podkrecic metabolizm i dac pobudzajacego kopa na trening a wszystko to zaprocentuje lepsza wydolnaoscia i lepszym spalaniem tluszczu na treningu. Po treningu mozesz sobie aminokwasy zarzucic w celu poprawienia regeneracji ale nie spalacza
_________________ 'Nie wystarczy urodzic sie czlowiekiem, trzeba jeszcze byc czlowiekiem'
Przytrzymanie 3 sek w chwily gdy miesien jest maksymalnie napiety nogami tylko lekko dotknac podlogi
no to juz wiem,gdzie byl blad...
Co do bialka zalecana ilosc to 1gr na 1kg suchej masy ciala ale skoro cwiczysz a6w i uszkadzasz jednak choc troche tkanke miesniowa treningami to bialka automatycznie powinno byc ciut wiecej zeby organizm mial budulec do regeneracji miesni. Wszystko sprowadza sie do rodzaju i intensywnosci treningu.
hmm,to jesli waze 65kg to moje min to 65 gram? porcja ryby ma ok 300 gram. to bardzo malo. moj trening to teraz 40 min kardio i 30 silowych,jogi etc- co ile tojest ciut wiecej?
Natomiast to czy bierzesz przed czy po treningu ma ogromne znaczenie, po treningu raczej mija sie z celem gdyz spalacz ma Ci poprawic krazenie, przyspieszyc akcje serca, podkrecic metabolizm i dac pobudzajacego kopa na trening a wszystko to zaprocentuje lepsza wydolnaoscia i lepszym spalaniem tluszczu na treningu. Po treningu mozesz sobie aminokwasy zarzucic w celu poprawienia regeneracji ale nie spalacza
Zanim pomyslam – napisalam…(typowe!:) straszna bzdure walnelam z tym bialkiem. Cofam!!!:) trudno okreslic ile tego bilaka w koncu sie je. Moze macie jakas stronke z zawartoscia bialka/wegli w 100g produktu. Szczegolnie miesa,ryb itp
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum