paker.co.uk

Paker.co.uk - Sklep, forum, porady
Suplementy i odżywki - Anglia, Szkocja, Walia, Irlandia

Powrót do sklepuPowrót do sklepu  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  FAQFAQ

 Mapa GoogleMapa Google  Twój wirtualny trenerWirtualny trener  Twój wirtualny dietetykWirtualny Dietetyk  Twój wirtualny dietetykPrzelicznik miar
Witaj Nieznajomy,
Zapraszamy Cię do dołączenia do pakerowej grupy na Facebooku!

Nie wyświetlaj mi więcej widgetu

Poprzedni temat «» Następny temat
Zdrowa żywność, posiłki, batony - opis kategorii
Autor Wiadomość
kamileq 
Moderator
PracownikPaker.co.uk


Poland

Pomógł: 83 razy
Wiek: 28
Dołączył: 26 Lip 2013
Posty: 4324
Skąd: Poznań

Wysłany: 2013-10-02, 16:54   Zdrowa żywność, posiłki, batony - opis kategorii



Zdrowa żywność - w skład zdrowej żywności wchodzą zamienniki tradycyjnych posiłków, batony proteinowe, produkty bezglutenowe, zamienniki cukru i słodyczy, oraz produkty wegetariańskie.

Czy baton sportowy jest faktycznie lepszym rozwiązaniem?
Co prawda znaczna część z tych produktów to tzw. „batony energetyczne” naszpikowane kaloriami i przeznaczone raczej dla sportowców poddanych ekstremalnym obciążeniom fizycznym, ale ostatnio pojawia się coraz więcej tzw. meal replacement bars (MRP), czyli dosłownie „zamienników posiłków”, które stanowić mogą nie tylko cenne uzupełnienie diety w białko, ale także – znakomitą alternatywę dla niezdrowych przekąsek, takich jak słodycze.
Dobry baton proteinowy powinien zawierać około 20 – 30g białka na 100g, przy czym głównie powinny być to białka pochodzenia zwierzęcego. Najczęściej możemy spotkać dodaną mieszankę białek takich jak koncentrat białka serwatkowego, kazeiny i białek jaj. Niedopuszczalna jest wysoka zawartość cukrów takich jak glukoza, sacharoza czy fruktoza (najlepiej by było ich mniej niż 10g / 100g), zamiast nich natomiast pojawić się mogą poliole. Stawiamy tylko na węglowodany złożone, które uwalniają się stopniowo, w dłuższym odstępie czasu do krwiobiegu. Wybierając dany baton proteinowy nie możemy dopuścić aby zawierał tłuszcze „trans”, których źródłem jest utwardzony tłuszcz roślinny.
Oczywiście, nie powinniśmy zapominać o zróżnicowanej, zbilansowanej diecie. Jeśli należysz do osób często doświadczających ochoty na słodkości, warto mieć zawsze pod ręką sportowego batona proteinowego, który zaspokoi apetyt i dostarczy solidnej porcji białka.
Takowy zamiennik posiłku wliczamy do bilansu kalorycznego. Wszystko zależy od celu, w jakim chcemy stosować dany produkt.

Co zawierają w sobie zamienniki posiłków?
W składzie suplementu diety najczęściej stosowano białka pochodzenia zwierzęcego oraz roślinnego, uzyskując wysoką wartość biologiczną oraz zrównoważone spektrum aminokwasów.
Błonnik pokarmowy powoduje uczucie sytości, regulując jednocześnie pracę układu pokarmowego. Zmniejsza ryzyko nowotworów jelita grubego.
Żywe kultury bakterii Bifidus są składnikiem naturalnej flory bakteryjnej jelit, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Aktywatorem bifidokultur jest inulina, optymalizująca namnażanie się bakterii korzystnych dla człowieka. Zwiększa również wchłanianie niektórych składników mineralnych (m.in. wapnia, magnezu, żelaza).
Zamienniki posiłków są bogate w witaminy i minerały. Zapewniają sprawny przebieg procesów metabolicznych.
Mogą zawierać L-karnitynę, CLA, zieloną herbatę, chrom przyspieszające procesy spalania tłuszczu w organizmie oraz kontrolę masy ciała. Chrom powstrzymuje przed łaknieniem na słodkości.

Słodziki:
Sztuczny środek słodzący otrzymywany syntetycznie związek chemiczny mający słodki smak i zastępujący cukier spożywczy. Poza tym charakteryzują się kilkasetkrotnie większą siłą słodzącą, wiec już niewielki ich dodatek daje pożądany słodki smak.
Powody użycia:
Cena - substytuty cukru są często tańsze od niego.
Pomoc w odchudzaniu - wysokoenergetyczny cukier lub syrop kukurydziany są zastępowane słodzikami, które mają bardzo niską wartość energetyczną lub nie mają jej wcale.
Higiena jamy ustnej - w przeciwieństwie do cukru słodziki nie są fermentowane przez bakterie w jamie ustnej i nie niszczą zębów. Nie działają próchnicotwórczo.

Rodzaje słodzików:
Aspartamu nie wolno podgrzewać powyżej 100°C – powstają wtedy szkodliwe związki i pojawia się metaliczny posmak. Nie mogą go używać kobiety ciężarne i chorzy na fenyloketonurie, gdyż zawiera w swym składzie aminokwas fenyloalanine.
Acesulfam K natomiast uznawany jest za najbezpieczniejszy i najbardziej uniwersalny środek słodzący. Może być stosowany zarówno w produktach zimnych, jak i do słodzenia herbaty czy kawy.
Oprócz nich wyróżniamy jeszcze: ksylitol, stevia, sorbitol, sacharyna.

Niektóre produkty w tej kategorii są całkowicie wegetariańskie.
 
     
Patka 


United Kingdom

Pomogła: 30 razy
Wiek: 26
Dołączyła: 22 Cze 2011
Posty: 3155
Skąd: manchester

Grupy:
Paker Friends

Wysłany: 2013-10-02, 17:04   

no prosze, ile ciekawych rzeczy sie czlowiek moze dowiedziec.
akurat obecnie mam slodkie sniadanie i kolacje wiec nie potrzebuje, ale kiedys jak mialam studia to kupowalam batony Atkinsona (aka boss) i olimpa kokosowe :girl_2: . czesto nie mialam czasu zjesc nic cieplego miedzy szkola a praca wiec taka opcja byla bardzo pomocna.
_________________
"without struggle there is no progress"
 
     
walek77 
Moderator
sam jestes wapniak


United Kingdom

Pomógł: 320 razy
Wiek: 30
Dołączył: 05 Sie 2008
Posty: 9875
Skąd: Manchester

Grupy:
Paker Team
Paker Friends


Wysłany: 2013-10-02, 21:40   

ja polecam jako snack Atkinsa http://www.paker.co.uk/atkins-nutritionals/day-break-bars-5-bars 130 kalorii smakiem pobija snickersy etc najlepszy baton jaki w zyciu jadlem :) mowa tutaj o smaku hazelnut :)
 
 
     
koniu1982 
Moderator

Pomógł: 367 razy
Wiek: 35
Dołączył: 25 Gru 2009
Posty: 14666
Skąd: uk.

Grupy:
Paker Team
Paker Friends


Wysłany: 2013-10-03, 08:51   

Atkinsy wymiataja.
_________________
Jedyną metoda zbliżenia się do doskonałości jest doświadczenie.
 
     
ez 
Moderator


Poland

Pomógł: 249 razy
Wiek: 90
Dołączył: 11 Wrz 2009
Posty: 9200
Skąd: City

Grupy:
Paker Team
Paker Friends


Wysłany: 2013-10-03, 08:56   

Popieram :D Najlepsze batony ever :)
_________________
Light weight.

Lubię Whisky! - wszystko o whisky!
 
 
     
kamileq 
Moderator
PracownikPaker.co.uk


Poland

Pomógł: 83 razy
Wiek: 28
Dołączył: 26 Lip 2013
Posty: 4324
Skąd: Poznań

Wysłany: 2013-10-03, 09:06   

Atkinsy są takie w smaku.. 'niebiałkowe'. Tj. nie, że krytykuję, ale mają smak zbliżony do 'normalnych' batonów :) Też je bardzo lubię.
 
     
Patka 


United Kingdom

Pomogła: 30 razy
Wiek: 26
Dołączyła: 22 Cze 2011
Posty: 3155
Skąd: manchester

Grupy:
Paker Friends

Wysłany: 2013-10-03, 09:08   

wlasnie dlatego sa mistrzowskie :D
_________________
"without struggle there is no progress"
 
     
koniu1982 
Moderator

Pomógł: 367 razy
Wiek: 35
Dołączył: 25 Gru 2009
Posty: 14666
Skąd: uk.

Grupy:
Paker Team
Paker Friends


Wysłany: 2013-10-03, 09:09   

kamileq napisał/a:
mają smak zbliżony do 'normalnych' batonów :)


O to chodzi
_________________
Jedyną metoda zbliżenia się do doskonałości jest doświadczenie.
 
     
walek77 
Moderator
sam jestes wapniak


United Kingdom

Pomógł: 320 razy
Wiek: 30
Dołączył: 05 Sie 2008
Posty: 9875
Skąd: Manchester

Grupy:
Paker Team
Paker Friends


Wysłany: 2013-10-03, 12:37   

stad polecam je w formie snacka a nie meal`a :)
 
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group Mapa Forum
www.paker.co.uk